Od sutra važe nova pravila u Srbiji

Beograd -- Od utorka u Srbiji važe nova epidemiološka pravila, među kojima je i skraćenje trajanja karantina.

Izvor: Tanjug, Novosti
Podeli
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je odlučeno na poslednjem sastanku Kriznog štaba, koji je održan u petak, nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, kao i karantin za zaražene kovidom 19, skraćuje se na 10 dana, umesto dosadašnjih 14.

"Kućna izolacija za obolele od kovida 19 od sutra će biti 10 dana, umesto dosadašnjih 14 dana i prekida se bez PCR testa", izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za Tanjug pojasnila da, ukoliko pacijenti žele ranije da prekinu kućnu izolaciju, kontrolni PCR mogu da urade posle sedam dana i on je besplatan, odnosno radi se o trošku države. "Ukoliko je test negativan, oslobađaju se obaveze da budu u kućnoj izolaciji", dodala je Škodrićeva.

Takođe, na sednici Kriznog štaba u petak bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. Očekuje se da će "Batut" dati zvanično saopštenje.

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu