Još jedan protest protiv kovid mera u Beču VIDEO

Više desetina hiljada protivnika epidemioloških mera i obavezne vakcinacije protestovalo je danas u Beču.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.01.2022.

23:00

Još jedan protest protiv kovid mera u Beču VIDEO
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Policija je, ovaj put, strogo kontrolisala poštovanje obaveze nošenja zaštitne maske, koja važi svuda tamo gde nema mogućnosti držanja distance od dva metra, a to je slučaj na protestima.

Prema portparolu policije Kristoferu Verhnjaku, izrečeno je više novčanih kaznih, podneto više prijava, a dogodilo se i jedno hapšenje, jer jedan aktivista i pored višestrukih upozorenja nije želeo da stavi masku na lice.

Verhnjak je kazao da je policija imala posla i sa više lica koja su se na protestu pojavila u uniformi sličnoj policijskoj, ali sa natpisom „obezbeđenje“.

Verhnjak je rekao da je protiv njih podneta prijava prema Zakonu o bezbednosti policije, zato što su bili odeveni u uniforme koje su slične policijskim, i imali kod sebe i biber sprej, što je zabranjeno na skupovima.

Policija je zaplenila i jednu ratnu zastavu Trećeg rajha, te je protiv lica koji ju je nosio pokrenuta istraga zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma i zabranjenih simbola.

Na protestu bio je i jedan plakat sa likom Adolfa Hitlera i natpisom "Vakcinacija oslobađa" ("Impfen maćt frei"), poput natpisa na nacističkim koncentracionim logorima.

Glavni govornik na protestu bio je lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl koji je najavio „pravi ples u parlamentu“ na predstojećoj debati o obaveznoj vakcinaciji iduće nedelje.

On je obećao da će se dalje boriti za prevremene izbore.

''Ova Vlada je mrtva, demokratija živi, samo to još Nehamer (kancelar Karl) nije shvatio", poručio je Kikl.

Posebno je kritikovao planove vladajućih partija o uvođenju obavezne vakcinacije, ukazujući da je taj zakon protiv Ustava i da predstavlja „silovanje osnovnih prava i slobode“.

Kikl je zatražio ukidanje svih epidemioloških mera.

Govornici su najavljivali i da će protiv svih poslanika koji budu glasali za obaveznu vakcinaciju ''biti održan ''Nirnberški proces 2.0''.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, u reakciji na proteste, ukazao je da su na demonstracijama i ovaj put nošene parole i slike koje pokušavaju da sprovedu reviziju prošlosti i ublaže zločine holokausta.

"Takvo ponašanje se ne može tolerisati i biće prijavljeno", najavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: