"Faza otvorene konfrontacije sa Srbima na KiM"

Zbog odluke skupštine tzv. Kosova, oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i rekao da je to konfrontacija sa srpskim narodom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice.

To je večeras saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, navodeći da "neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći Srbima da zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini".

"Licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta su najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma, čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile", naglasio je Petković.

Danas je, kako ukazuje, potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus.

"Predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće", rekao je Petković.

Time je, kaže, Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta.

"Podsećamo da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, i da zbog toga naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice". naveo je direktora Kancelarije za KiM.

U zajedništvu državnih organa Srbije i predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nastavićemo da se borimo za prava srpskog naroda na KiM koje niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolicijama, koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu