Prava zima nas tek čeka?

Narednih nekoliko dana biće umereno hladno, suvo i vetrovito, uz retke padavine dok je oko 21. januara moguće lakše pogoršanje, navodi meteorolog Marko Čubrilo.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2022.

13:26

Prava zima nas tek čeka?
Shutterstock/Alex Linch

Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio detaljnu prognozu za naredne dane.

Po njemu, čeka nas novo zahlađenje.

"Danas će se severnije od nas premeštati prvi u seriji hladnih frontova koji će u narednih nedelju dana svojom glanvinom pretežno odlaziti istočnije i severnije od nas jer će se nad našim delom Evope zadržavati uticaj grebena jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom."

On najavljuje mrazeve, a temperature će ići do minus deset stepeni.

"Danas će biti promenjljivo oblaano i suvo uz dnevni maksimum od +3 do +9 stepeni Celzijusa. U toku noći zbog vedrog vremena i advekcije male količine hladnog vazduha ponovo treba očekivati mrazeve koji bi se na planinama koje su još uvek pod snegom kretali i do oko -10 stepeni Celzijusa. U nizijama uglavnom od -5 do -1 stepen Celzijusa."

Dnevne temperature će se kretati u rasponu od 0 do čak devet stepeni.

"Drugog dana vikenda pod dominacijom anticiklona suvo i prohladno, a ponegde i to pretežno po kotlinama i duž rečnih tokova može doći do dužeg zadržavanja magle i niskih oblaka. Dnevni maksimum uglavnom od +2 do +5, na jugu regiona oko +9 a u maglovitim predelima oko 0 stepeni Celzijusa", piše Čubrilo.

Zahlađenje za sv. Jovana

Čubrilo kaže da će početak sledeće nedelje biti vetrovit.

"U ponedeljak ponovo vetrovitije, posebno na severu regiona uz promenjljvu oblačnost tako da će zadržavanje magle biti ređe. Krajem dana na severu i severozapadu prolazno naoblačenje ali samo ponegde uz pojavu slabih padavina, dok su u noći ka utorku snežni pljuskovi mogući u brdsko-planinskim predelima. Padavine će biti vrlo slabe i uglavnom će izostati. Severozapadni vetar će biti u pojačanju i na severu Hrvastke i Srbije prolazno može biti i olujan. Posle jutarnjeg mraza u ponedeljak dnevni maksimum od +3 do +7 stepeni Celzijusa."

U utorak ponovo suvo i stabilno uz sunčane intervale i dnevni maksimum od +1 do +6 stepeni Celzijusa.

Sredinom sledeće nedelje suvo uz jutarnji mraz od -5 do -1 u nizijama i do oko -10 ponegde na planinama, dok će tokom dana maksimum biti između +2 i +7 stepeni Celzijusa, na jugu ponegde i oko +10 stepeni Celzijusa.

On kaže da novo zahlađenje treba očekivati oko sv Jovana.

"Oba modela oko 21.01. imaju signal za nešto jači hladan front koji bi u noći između 20.01. 21.01. doneo jak severni vetar, prolazno naoblačenje sa padavinama i umereno zahlađenje. Postoji verovatnoća da ovog puta prolaznog snega bude i u nizijama ali se formiranje snežnog pokrivača za sada ne očekuje. Na planinama prolazan, sneg. "

Dolazak prave zime

Shutterstock/Alex Linch
Čubrilo kaže da će dolazak "prave" zime biti moguće na samom kraju meseca.

"U petak (21.01.) dnevni maksimum od 0 do +4 stepena Celzijusa, a granica dnevnog mraza bi se spustila na oko 700mnv. Na Jadranu jaka i olujna bura.

Oko 23.01. ponovo stabilno ali hladno, jutarnji mraz će u nizijama biti umeren, od -7 do -2 ,a na planinama jak, ponegde i oko -15 stepeni Celzijusa, dok bi se dnevni maksimum kretao od 0 do +7 stepeni Celzijusa.

Dolazak prave zime u nizije uz sneg i formiranje snežnog pokrivača i dalje stoji kao opcija prema kraju meseca, ali prognostički materijal i dalje nije usklađen, tako da ćemo potvrdu za tako nešto ili ukidanje signala za dolazak pravi zime u nizije morati sačekati bar još 4-5 dana."

On kaže da vremenske prilike određuju jaki vetrovi koji duvaju nad Atlantikom.

"Glavni faktor koji remeti uspostavljanje sinoptike koja vodi ka prvoj zimi su i dalje izuzetno jaki zapadni vetrovi koji u serijama preko Atlantika premeštaju jake ciklonske aktivnosti koja zatvaraju koridor dugotrajnjim hladnim prodorima. Videćemo šta će se dešavati posle 25.01. i vrlo je moguće da taj period bude prekretnica zime kada će sinoptika otići ili ka hladnijoj opciji uz još snežnih i hladnih dana u februaru ili ka dominaciji Atlantika i mogućem ranom proleću."

Naredni dani donose umereno hladno ali ne i pravo zimsko vreme, ali opet nekog jačeg otopljenja neće biti i noćni mrazevi će biti česta pojava, oko 21.01 je moguće malo jače pogoršanje i zahlađenje.

"Obzirom da je ažuriranje operativnog ECMWF-a jutros kasnilo izveštaj je velikom delom rađen na osnovu ulaznih podataka operativnog GFS-a", zaključuje Čubrilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: