Hadžiomerović za B92.net: "Glasati za 'da' – pravo da vam sudi nezavisan sudija"

Predsednik etičkog odbora VSS i sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji Omer Hadžiomerović kaže za B92.net da će na referendumu u nedelju zaokružiti "da".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/ AFP PHOTO MILAN RADULOVIC
Foto: Profimedia/ AFP PHOTO MILAN RADULOVIC

"Ja ću u nedelju reći "da" i ovo je jedan važan korak u smanjenu uticaja politike na pravosuđe", uveren je Hadžiomerović.

Na pitanje B92.net zašto je potrebno da u nedelju građani izađu na referendum i zaokruže "da", Hadžiomerović odgovara da je vrlo bitno izaći, pošto je to "prvi korak u smanjenju utucaja politike na pravosuđe."

"Ovo je jedan korak napred ka smanjenju političkog uticaja na pravosuđe. Zašto je to bitno? Zato što je vaše Ustavom zagarantovano pravo da vam sudi nezavisan sudija. Izlazak na referendum je jedan korak napred u zadobijanju vašeg ustavnog prava".

On ističe da predložena rešenja reformi "nisu idealna", ali da daju dobar osnov za dalji rad i eliminisanje upliva politike.

"Nisu idealna, ali daju mogućnost da eliminišemo barem u većoj meri, uticaj vlasti na pravosuđe", kaže Hadžiomerović.

"Država mora dati garanciju da je sud nezavistan"

Na pitanje šta se menja najavljenim reformama, Hadžiomerović kaže da, iako je tema vrlo apstrakntna, moramo da razumemo da se referendum bavi temama koje su vrlo bitne za jednu državu.

"Svako ko se bavi Ustavnim pravom, bilo u srednjoj školi bilo da ga izučava na fakultetu, reći će vam koliko je Ustavno pravo suvoparno. Međutim, moramo da razumemo koliko je ova tema bitna. Vidite, svaka država ima podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Država, zapravo, daje garancije da je sud nezavisan. Ona Ustavom daje garanciju da je sud nezavistan. Mi to zovemo pravne garancije."

On kaže da se referendumom te garancije menjaju.

"Te garancije se sada menjaju. Na primer, sudija više bez svoje volje neće moći da bude premešten u drugi sud, osim u izuzetnim prilikama".

On takođe ističe da se novim pravnim garancijama garantuje nezavisnije sudstvo.

"Menja se način izbora sudija, ko ih bira. Isto tako ko bira javne tužioce i njihove zamenike. Sada će o njihovom izboru odlučivati zakonodavna vlast, stručno telo a ne političari", izričit je Hažiomerović.

"Paušalne i utemeljene kritike"

EPA/EFE/Marko Djokovic
EPA/EFE/Marko Djokovic

Pročitajte još:

Đorđević: "Referendum je u interesu građana"

Petrov za B92.net: "Samo jedna opcija na referendumu je prava – za evropsku Srbiju"

Na pitanje šta kaže na kritike reformi pravosuđa, Hadžiomerović ističe da se one mogu podeliti na dve grupe- paušalne i pravno utemeljene".

"Postoje različite kritike i one se mogu podeliti na dve grupe. Paušalne, i tu se svašta priča, kako će stranci vladati, kako će pravnici birati sami sebe...a postoje ljudi koji su protiv ovih ponuđenih rešenja i daju za to argumente koji su valjani."

Hadžimerović kaže da je i sam svestan da bi neke stvari mogle biti urađene drugačije ali da treba pre svega gledati šta se reformamam dobija.

"Pitanje je šta ko očekuje. Po meni, ponuđena rešenja donose više benefita i zato ću ja zaokružiti "da" u nedelju."

"Prvi korak ka pravdi"

Na pitanje šta običan građanin dobija ponuđenim rešenjima, Hadžiomerović kaže da se boljitak neće automatski osetiti ali "da se daje osnov za boljitak."

"Ustav ne rešava kompletno sve probleme već samo dobijamo pravni okvir da dođe do njihovog rešenja."

On podvlači da je glavna ideja smanjenja uticaja politike na sudstvo ali da bi se na tome moralo ozbiljno raditi.

"Smanjenje političkog uticaja je glavna ideja ali da bi se to i postiglo, moraju se promeniti i neke druge stvari. Ipak to bi bio prvi korak ka pravdi".

Za kraj, on kaže da je pravo da vam sudi nezavisan sudija, sa integritom, Ustavno pravo i da je zaokruživanje "da" početak ostvarenja tog prava.

"Ovo sve se ne radi zbog sudija već da bi građani mogli da uživaju pravo na nezavisno i pravično suđenja", zaključuje Omer Hadžiomerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu