Zavetnici o referendumu: "I građanima Srbije na KiM omogućiti glasanje"

Član RIK iz Srpske stranke Zavetnici, advokat Miroslav Vasić, zatražio je od nadležnih organa da i građanima Srbije na KiM omoguće da učestvuju na referendumu.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.01.2022.

16:30

Zavetnici o referendumu:
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

"Da bi se sproveo referendum neophodno je da on bude sproveden na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, onako kako je ona propisana preambulom i članom 8 Ustava", rekao je Vasić i podsetio da se referendum sprovodi na osnovu odluke Narodne Skupštine koja ga je raspisala na celokupnoj državnoj teritoriji.

On upozorava da bi održavanjem referenduma samo na delu teritorije došlo do kršenja Ustava i zakona i do narušavanja legaliteta samog referenduma, navodi se u saopštenu Zavetnika.

"Imajući u vidu da je odluka samoproglašenih vlasti u Prištini da ne dozvole održavanje referenduma politička odluka, koja podriva teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, naša ustavna obaveza je da insistiramo da se referendum sprovede i na Kosovu i Metohiji. Ukoliko se to ne desi, predlažem Republičkoj izbornoj komisiji da se obrati Narodnoj skupštini i zatraži odlaganje referenduma do ispunjenja uslova da se on sprovede i u južnoj pokrajini", naveo je Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: