Ako pukne između NATO i Rusije, NATO ima raketni štit opasno blizu Beograda

Mako ko zna da je, ukoliko pukne sukob izmeđi NATO i Rusije, na samo 280 kilomtara od Beograda raketni štit Alijanse.

Izvor: Kurir
Podeli
Foto: Deposit/RailwayFX
Foto: Deposit/RailwayFX

Reč je o šitiu koji se nalazi u susednoj Rumuniji u bazi Deveselu, koja je udaljena od Beograda 280 kilometara vazdušne linije (prema nekima 350 km) i oko 100 kilometara od rumunsko-bugarske granice.

Na Balkanu Deveselu se baš mnogo i ne spominje, uglavnom većina i ne zna gde je, a ostali se snebivaju da o tome bilo šta kažu. Naime, u tom malom rumunskom selu, u kome je nekad bila vazduhoplovna baza, nikao je raketni štit, koji bi u potencijalnom nuklearnom sukobu dve supersile bio prva meta, piše Kurir.

Rumunija je potpisivanjem sporazuma sa Vašingtonom maja 2011. godine postala direktno deo odbrambene infrastrukture, a predstavnici obe zemlje potpisali su sporazum o razmeštanju na teritoriji Rumunije dela američkog antiraketnog štita u Evropi.

Za to je određena vojna baza Deveselu, koja je izgrađena 1952. godine, kada su u nju stigli lovci mig 15,19 i 21. Baza je sa svojih 100 pilota bila aktivno od 1990. godine uključena u PVO zaštitu Rumunije, da bi 2002. godine bilo odlučeno da bude zatvorena.

Onda su Rumuni odlučili da ovu bazu ustupe Amerikancima, a kako je objasnio tadašnji rumunski predsednik Trajan Basesku, u Deveselu će biti stacioniran bataljon od 600 američkih vojnika, dok će nad bazom komandu imati visoki oficir rumunske armije.

Baza se prostire na 700 hektara, a u njoj su postavljene tri baterije, odnosno 24 rakete presretača standard SM-3 tipa blok 1B, a kasnije su im dodate i krstareće rakete BGM-109 tomahavk, koje se lansiraju iz kopnenih lansera. Troškove održavanja i smeštaja, kao i montitanje raketa snose SAD u okviru postavljenja antiraketnog štita.

Zašto je odabrana baš ova baza?

Razlog leži u činjenici da se ona nalazi na 500 kilometara od baze ruske flote u Crnom moru i izabrana je da pod lupom drži južni deo Rusije. Za poređenje, baza Moronog u Poljskoj nalazi se na manje od 100 kilometara od glavne baze ruske Baltičke flote u enklavi Kaljinjigrad. Osim baze Deveselu, Rumuni su SAD ustupili na korišćenje i luku Konstancu i obližnji aerodrom « Kogalinačeu, koji se koristi za patrole NATO avijacije nad Crnim morem i Krimom.

Od samog montiranja Moskva je tražila pismene garancije od Vašingtona da će raketni štit zaista biti korišćen za sprečavanje leta iranskih raketa, a ne za udar na Moskvu. SAD i NATO su odbile takvu garanciju, a onda je Rusija predložila zajednički raketni štit, u čiju izradu bi se uključili i ruski stručnjaci, ali je i to odbijeno i to je protumačeno kao raketno opkoljavanje Moskve.

U takmičenju dve supersile Srbija se nesvesno našla u pozadini antiraketnog štita. I nadjačavanje dve supersile, a posebno od kada je na Krimu instaliran veliki ofanzivni raketni potencijal Rusije, pre svega krastareće rakete koje se lansiraju sa kopnenih lansera 9M 728 i 9M 729 dometa 2.500 kilometara.

Ironijom sudbine, Beograd je bio krajem osamdesetih godina prošlog veka inicijator međunardone konferencije o denuklearizaciji Balkana, a osim Grčke, američkog atomskog oružja više nije bilo nigde. Trideset i tri godine kasnije situacija se bitno izmenila i postala drugačija, sa raketnim kišobranom nad Balkanom i trvenja dve supersile, koje su na nikad bližoj liniji vatre.

Šta se krije iza postavljanja raketne baze u Rumuniji?

Za sada se spominju dve opcije. Prema tvrdnji Moskve, u pitanju je ucena i poruka da posle svake balističke rakete koja bude lansirana sa teritorije Rusije, i to samo četiri minuta posle ispaljivanja, sledi američki protivudar, koji je moguć baš iz ove baze, na koji Rusija nema odgovor.

Upravo zbog ovde opcije Moskva je počela da razvija krstareće rakete 9M729, kako bi sprečila mogućnost da Amerikanci iz tih silosa lansiraju ofanzivne rakete na ciljeve u Rusiji, koji su nikad bilži upravo zahvaljujući ovoj bazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 423 idi na stranu