Američka vojska znatno smanjila vazdušne udare

Američka vojska izvela je znatno manje vazdušnih udara 2021. nego 2020. godine.

Izvor: Beta

Petak, 14.01.2022.

11:00

Američka vojska znatno smanjila vazdušne udare
EPA-EFE BAS CZERWINSKI

To je promena za koju vojni analitičari kažu da je bar delimično posledica povlačenja iz Avganistana prošlog avgusta i odluke administracije Džozefa Bajdena da stavi naglasak na diplomatiju umesto vojne sile.

Prema podacima do kojih je došao Glas Amerike, u Avganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu i Somaliji prošle godine su izvedena ukupno 852 američka vazdušna udara, što je 42 odsto manje od 1.459 američkih udara izvedenih u istoj ratnoj zoni 2020.

Više od trećine vazdušnih udara na Bliskom istoku 2020. i 2021. izvela je operativna grupa za borbu protiv terorizma, a podaci o njenim udarima tokom 2021. prvi put su objavljeni u ovom izveštaju.

Pored podataka o akcijama operativne grupe za borbu protiv terorizma, koje je dostavila američka Centralna komanda (CENTCOM), Glas Amerike je u izveštaju koristio potvrde vazdušnih udara iz saopštenja američke Komande za Afriku (AFRICOM) i sažetke koje je objavila američka Centralna vazduhoplovna komanda (AFCENT).

Dve nedelje posle inauguracije, predsednik SAD Džozef Bajden je objavio da će njegova administracija preduzeti korake da "ispravi kurs" američke spoljne politike i te demokratske vrednosti bolje ujedini sa diplomatskim liderstvom SAD-a, piše Glas Amerike.

Sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu poverio je zadatak da obavi reviziju američkih vojnih snaga širom sveta kako bi vojno prisustvo Amerike, prema njegovim rečima, bilo "adekvatno uskladjeno" sa spoljnopolitičkim i prioritetima SAD u nacionalnoj bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: