"Visoki predstavnik od dela rešenja postao deo problema"

Nekadašnji šef OHR Karl Bilt kaže da je visoki predstavnik u BiH “od dela rešenja postao deo problema.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.01.2022.

22:15

Shutterstock/Wead

On je istakao da je međunarodna intervencija “pogrešan lek za ono što boli Bosnu”.

U svom tekstu za na veb stranici međunarodne medijske organizacije Project Syndicate, Bilt kaže da “nacionalistička rivalstva i raširena korupcija i dalje sputavaju Bosnu i Hercegovinu” i da se zemlja sada ponovo nalazi dubokoj političkoj krizi zbog koje međunarodna zajednica “mora da preispita i razjasni sopstvenu ulogu, stvarajući uslove da bosanski lideri konačno sednu i reše kompromise koji su potrebni da bi zemlja uspela.”

“Bosni bi trebalo da bude mnogo bolje nego što je 26 godina nakon završetka rata,” naveo je Bilt, uz prethodno podsećanje na istoriju i poslednji rat.

Ali, ukazuje, umesto toga, nazire se još jedna duboka kriza i dodaje da je reč o srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku za kojeg tvrdi da “udara u nacionalistički bubanj” i zagovara, kaže, da entitet Republika Srpska “potvrdi još veću nezavisnost u odnosu na centralnu vlast.”

“Retorika se pojačava sa svih strana, što dovodi do poziva Kristijana Šmita, visokog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu, na još jednu međunarodnu intervenciju,” navodi Bilt.

Smatra, međutim, da je ovo, kako kaže, pogrešan lek za ono što tišti BiH.

“Jedan od faktora trenutne političke krize je kontroverzni novi zakon o zabrani poricanja genocida, koji je prošlog leta nametnuo odlazeći visoki predstavnik međunarodne zajednice samo nekoliko dana pre nego što je napustio funkciju. Bosanski Srbi su odmah odgovorili povlačenjem sa zajedničkih državnih funkcija, a Dodik je od tada postavljao oštre ultimatume,” piše Bilt.

"Dodikovo pozivanje na odvajanje ne treba shvatiti ozbiljno"

Depositphotos/Ale mi
On Smatra da Dodikovo pozivanje na odvajanje Republikek Srpske od BiH, kako kaže, ne treba shvatiti ozbiljno.

"Uostalom, i Srbija i Rusija su jasno pozvale da se poštuje teritorijalni integritet Bosne,” podseća Bilt, prenela je sarajevska N1 tv.

Međutim, kriza je, kako navodi, produbila nacionalističke podele u Bosni i “naglasila konfuziju u srcu pretpostavljene uloge međunarodne zajednice u zemlji.”

Stoga, Bilt pita da li bi "Bosna trebalo da bude protektorat u kojem međunarodna zajednica može da smišlja, nameće i sprovoditi odluke po svojoj volji Ili je to zaista suverena zemlja koja bi sama trebalo da rešava svoje probleme.

“Na neki način, funkcija međunarodnog visokog predstavnika - pozicija koju sam ja bio prvi imao nakon rata - je od dela rešenja je postala deo problema.

Sa bošnjačke strane, njegovo prisustvo poziva na stalne zahteve za preduzimanje međunarodne akcije protiv nevoljnih bosanskih Srba ili bosanskih Hrvata, dok kod ovih grupa uliva strah da će takva akcija zaista biti preduzeta.

Rezultat je paraliza i nepoverenje, jer nijedna strana ne oseća potrebu da sedne i iznese teške kompromise potrebne da bi zemlja uspela,” kaže Bilt.

Ocenio je da je jedan od glavnih faktora u trenutnoj krizi opštih izbora u BiH ove godine, te da su na lokalnim izborima 2020. godine opozicione stranke ostvarile impresivne rezultate protiv dominantnih nacionalističkih snaga u Sarajevu i Banjaluci.

“Bojeći se daljih gubitaka, nacionalistički lideri sa svih strana željni su da stvore novu krizu kako bi uplašili i mobilisali svoje baze,” piše Bilt i dodaje da je od ključne važnosti da se opšti izbori održe kako je planirano, ali da nakon toga međunarodna zajednica treba da preispita svoj pristup BiH.

“Ako nije spremna da preuzme pune protektorska ovlašćenja, trebalo bi da se povuče i ostavi lidere zemlje da nevoljno reše stvari sami. Taj proces će biti spor i težak; ali to se mora dogoditi pre ili kasnije ako Bosna želi da ima ikakve šanse da funkcioniše kao suverena zemlja,” naveo je, između ostalog, Bilt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: