Kreativnosti im ne manjka: Banane, natopljena odeća, vinske boce, katapulti, "Mule"... VIDEO

Već drugi put zaredom, kokain je u Crnoj Gori otkriven u tovaru banana.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Pažnju javnosti pre izvesnog vremena privukao je i slučaj na beogradskom aerodromu, kada je makedonski državljanin pokušao da prokrijumčari kokain u ličnom prtljagu, i to u natopljenoj garderobi. Kakvim se sve metodama služe šverceri droge?

Odeća natopljena kokainom, rastvorenim u vodi, nije nova metoda krijumčarenja jer izdvajanje droge iz natopljene odeće nije komplikovan proces.

Jedan od načina je iskuvavanje odeće, posle kojeg ostaje suvi ostatak, kao i pri dobijanju soli. No, natopljena odeća nije jedina bizarna metoda krijumčarenja.

"Imamo neke drastične primere, kada su uhvaćene određene ženske osobe koje su koristile telesne šupljine da bi u njih stavljave paketiće sa drogom i narkoticima", rekao je za TV Prvu Ratomir Antonović sa Fakulteta za prava i bezbednost "Konstantin Veliki".

Južnoamerički karteli najčešće primenjuju ovu metodu. Zloupotrebljene devojke nazivaju se "Mule".

"To su žene koje gutaju paketiće sa drogom i nakon nekog izvesnog vremena, kada se pređe granica one izbace iz svog organizma te paketiće, koji se ne oštete jer ne mogu biti svareni", dodaje Antonović.

Kokain u Crnoj Gori pronađen u bananama i natopljena odeća samo su neki od primera.

Kolumbijska policija je 2011. godine presrela pošiljku droge koju je prenosio golub. Hrvatska policija je pre izvesnog vremena uhapsila tri osobe koje su kokain švercovale u vinskim bocama.

Policija u Arizoni je 2017. godine razmontirala katapult koji je korišćen za prebacivanje marihuane iz Meksika u SAD.

Da li su bizarni pokušaji šverca u stvari samo skretanje pažnje sa većih pošiljki?

"Generalno oni imaju običaj da žrtvuju manje ture. Čak i dojave kuda će proći određena tura sa narkoticima. i onda se policija skoncentriše na hvatanje tih manjih paketa", zaključio je Antonović.

Švercerima i narko kartelima kreativnosti ne manjka, ali nadležne službe znaju da je najbolji trik uvek onaj najjednostavniji.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu