"Hrvatska je protiv"

Hrvatski premijer Andrej Plenković prošle sedmice u Mostaru sastao se sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2022.

16:40

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Danas je izjavio da je Hrvatska protiv, kako je rekao, separatističkih tendencija u BiH.

Plenković je to rekao na otvorenom delu današnje sednice vlade i saopštio da se priprema za predstojeću zajedničku sednicu hrvatske vlade i Saveta ministara BiH.

Sa Izetbegovićem je, kazao je, razgovarao o saradnji Hrvatske s BiH i promeni Izbornog zakona BiH, koji bi, kako je kazao, obezbedio ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Ravnopravnost hrvatskog naroda, dodao je, ključno je za normalno funkcionisanje BiH.

Govoreći o obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, Plenković je kazao da je već ranije "jasno stavio do znanja poziciju Hrvatske, da smo protiv bilo kakvih separatističkih, secesionističkih tendencija" i da "želimo s njom da sarađujemmo kao sa susednom, suverenom državom koja dobro funkcioniše i u kojoj su Hrvati ravnopravni s dva konstitutivna naroda“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: