"Dođe mi šef softverske kompanije, sa radnicima, pa ceo dan rade na kokainu"

Zagreb -- Neuropsihijatar Slavko Sakoman govorio je za HRT o enormno povećanoj upotrebi droga u Hrvatskoj.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE  ALEXANDER HEINL
EPA-EFE ALEXANDER HEINL

Rekao je, kako prenosi Index.hr, da je neshvatljivo da je u samo četiri–pet godina pre pandemije naglo skočila potrošnja droga. "Samo amfetamin je s 2014. na 2015. skočio 400 odsto u Zagrebu. Takve trendove ne beleži nijedna država EU. Sada odjednom povećala se potrošnja svugde", kaže on.

Sada je priča da se povećala potrošnja svugde, dodao je on.

"Neznatan je trend povećanja potrošnje droga u većini evropskih gradova. Zagreb se po dve droge našao na prvom mestu po potrošnji, amfetamina na prvom i kanabis na drugom, imamo potrošnju kanabisa u sedmici veću nego Amsterdam", dodaje Sakoman.

"Po kokainu smo na osmom mestu, a po ekstaziju na šestom. Odliv novca u ruke organizovanog kriminala je enorman. Samo na uličnom nivou se dogodi odliv novca oko 8 milijardi kuna", rekao je Sakoman.

Sakoman je rekao kako od nove Nacionalne strategije do 2030. ne očekuje ništa.

"Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće s par desetina softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plate troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute", rekao je.

"Takva dostupnost droge nije bila nikad viđena. U Zagrebu se potroši oko tonu kokaina ulične čistoće između 40 i 30 posto", rekao je Sakoman.

Izjavio je i da je pandemija samo povećala potrošnju. "Droge s dark neta su retko sredstva koja stvaraju ovisnike koji će doći na lečenje. Tu dominiraju amfetamin, kokain, kanabis", zaključio je on i dodao da se koordinacija sistema raspala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu