EMA jasna: Širenje omikrona pretvoriće koronavirus u endemsku bolest

Iako je koronavirus još uvek u fazi pandemije, širenje soja omikron pretvoriće virus u endemsku bolest, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2022.

12:04

EMA jasna: Širenje omikrona pretvoriće koronavirus u endemsku bolest
Shutterstock/ ancoay

Agencija je izrazila sumnju u vezi sa primenom četvrte doze vakcine, uz ocenu da ubrizgavanje ponovljenih doza nije održiva strategija.

"Niko ne zna tačno kada ćemo biti na kraju tunela, ali ćemo tamo stići", izjavio je predstavnik agencije Marko Kavaleri i dodao da će se povećanjem imunizacije i prirodnim imunitetom koronavirus polako kretati ka endemskoj bolesti.

Prema njegovim rečima, ne sme da se zaboravi da je koronavirus još u fazi pandemije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sa svoje strane je saopštila da je još rano označiti koronavirus kao endemsku bolest, što je slučaj sa gripom.

Prema navodima SZO, više od polovine stanovništva Evrope bi moglo da bude zaraženo omikronom u naredna dva meseca.

SZO je takođe ocenila da borba protiv pandemije koronavirusa uz pomoć dodatnih doza trenutnih vakcina nije održiva strategija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: