Jedna evropska zemlja razmišlja o totalnom zaokretu: Ovaj sistem treba napustiti

Španski premijer Pedro Sančes pozvao je evropske kolege na raspravu o tome treba li kovid 19 da počne da se tretira kao endemska bolest, odnosno kao grip.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File

Razlog zbog čega Španci razmišljaju o promeni pristupa jeste drastični pad stope smrtnosti nakon infekcije virusom SARS-CoV-2. Predlog španskog premijera je da se napusti sistem detaljnog praćenja novih zaraženih i njihovih kontakata te da se primenjuje monitoring kao u slučaju gripa.

Ali, kako piše Jutarnji list, pitanje je da li se ležernije epidemiološke mere mogu implementirati u grupi epidemiološki neuspešnih članica EU, među kojima je u zadnjem talasu definitivno i Hrvatska.

"Verujem da imamo uslove za oprezno lagano otvaranje debate na tehničkom nivou i nivou zdravstvenih profesionalaca i evropskom nivou o proceni evolucije bolesti kroz više parametara“, izjavio je Sančes za radio Kadena SER.

Španski premijer je potvrdio i da je njihov zdravstveni sistem već pripremio predlog novog sistema monitoringa u kojem više neće biti potrebno da se beleži svaka nova infekcija, kao i da ljudi sa simptomima neće nužno biti testirani. Drugim rečima, Španci pripremaju prelaz s univerzalnog nadzora epidemije, na ograničeni nadzor, kao što se čini kad je u pitanju širenje gripa.

Vlast je već smanjila periode nužne izolacije, a odustali su i od karantina celih razreda u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu