Irak: Prva sednica parlamenta posle izbora

Novi irački parlament održao je danas prvu sednicu, skoro tri meseca nakon što su Iračani glasali na opštim izborima.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.01.2022.

15:54

Irak: Prva sednica parlamenta posle izbora
Ilustracija: Depositphotos/ Furian

Kao vođa najvećeg bloka, šiitski sveštenik Muktada al-Sadr, koga pamte kao lidera pobune protiv snaga SAD nakon invazije 2003, ima prednost u izboru novog premijera, preneo je AP.

On će, međutim, morati da se izori sa rivalskom šiitskom grupom koje i dalje odbijaja da prizna rezultate izbora i zahteva da ima reč u procesu formiranja vlade.

Poslanici iz Al-Sadrovog bloka stigli su rano u zgradu parlamenta u Bagdadu, noseći bele pokrivače koje muslimani koriste da umotaju svoje mrtve u znak svoje spremnosti da umru za njega.

Al-Sadr je bio najveći pobednik na izborima održanim 10. oktobra, obezbedivši 73 od 329 mesta u parlamentu.

Očekuje se da će poslanici danas izabrati predsednika parlamenta i dva zamenika.

Parlament će potom morati da izabere novog predsednika, koji će imati 15 dana da imenuje premijera koga je predložio najveći blok za formiranje nove vlade.

Prema nezvaničnom sporazumu koji datira još od invazije iz 2003. godine, predsednik Iraka, koji ima uglavnom ceremonijalnu ulogu je kurd, dok je premijer šiit, a predsednik parlamenta sunit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: