Britanski ministar podržao skraćeni period izolacije

Smanjenje perioda obavezne samoizolacije za ljude koji su zaraženi kovidom sa sedam na pet dana pomoglo bi britanskoj radnoj snazi, rekao je Nadim Zahavi.

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2022.

12:29

Britanski ministar podržao skraćeni period izolacije
Ilustracija: EPA-EFE/NEIL HALL

Kako navodi agencija Rojters, omikron soj koronavirusa širi se i dalje Velikom Britanijom, mnogim preduzećima, školama i bolnicama koje se bore sa nedostatkom radne snage.

Prošlog meseca, zdravstvene vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama skratile su obaveznu meru izolacije za asimptomatske slučajeve zaražene kovidom na pet, sa 10 dana.

"Uvek bih se pridržavao naučnih saveta o ovoj temi. To bi svakako pomoglo da se ublaže neki od pritisaka na škole, na neophodnu radnu snagu i druge", rekao je ministar obrazovanja Nadim Zahavi za "Skaj Njuz", preneo je Rojters.

Zahavi je rekao da britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost razmatra dužinu perioda obavezne izolacije, kao i da vlada čini sve što je u njenoj moći da osigura da zdravstvena služba može da radi tokom, kako je naveo, teških nekoliko nedelja.

Izostanak nastavnika u školama iznosi 8,5 odsto i taj broj bi mogao da raste, rekao je on i dodao da se izrađuju planovi za vanredne situacije za "svaki ishod", uključujući i da izostanak dostigne 25 odsto.

Ministar Zahavi je rekao da se nada da će Britanija postati jedna od prvih zemalja koja će naučiti da živi sa korona virusom.

"Nadam se da ćemo biti jedna od prvih velikih ekonomija koja će svetu pokazati kako se prelazi iz pandemije u endemiju", poručio je on.

Velika Britanija je u subotu registrovala više od 150.000 ljudi koji su preminuli od kovida i ujedno je postala prva zemlja u Evropi koja je prešla ovu brojku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: