Upozorenje: "Ne testirajte nam strpljenje"

Grčka treba da se uzdrži od provokacija kojima testira strpljenja Turske, a koje uključuju pretnje o proširenju svojih teritorijalnih voda u Egejskom moru.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.01.2022.

18:10

Upozorenje:
Ilustracija: Shutterstock/hydra viridis

Na to je danas upozorio turski ministar odbrane Hulsi Akar.

Ministar Akar je tokom obraćanja novinarima takođe poručio da Ankara želi da rešava sporove kroz dijalog sa Grčkom, koja je kao i Turska članica NATO, i da kako je rekao, pretvori Egejsko more u "more prijateljstva", prenosi AP.

On je međutim optužio Grčku da nastavlja sa "provokatvnim delovanjem", uključujući militarizaciju ostrva blizu kopnenog dela Turske, čime po turskom ministru, krši brojne međunarodne sporazume.

"Grčka ne treba da pravi pogrešne proračune i da pomisli da je pravo vreme da proširi terotorijalne vode na 12 milja. Ne treba da nas testiraju na bilo koji način i ne treba da krenu u takvu avanturu. Nadam se da neće napraviti takvu grešku", dodao je Akar.

Ministar je rekao i da je stav Ankare da obe strane treba da koriste prirodna bogatstva i da dva naroda mogu da žive u miru i prosperitetno.

Grčka i Turska dugo su u sporu oko niza pitanja, uključujući teritorijalna prava u Egejskom moru, kao i oko prava na istraživanje za energentima u istočnom Sredozemlju, navodi AP.

Tenzije su obnovljene u leto 2020. oko prava za eksploratorno istraživanje u oblastima Sredozemlja gde Grčka i Kipar polažu prava na sopstvene ekskluzivne ekonomske zone, a Atina je poručila da zadržava pravo da proširi svoje teritorijalne vode sa sadašnjih šest na 12 nautičkih milja oko Egejskih ostrva koja joj pripadaju, dok Ankara, kako navodi AP, takav potez smatra dovoljnim razlogom za rat.

Grčka je nedavno pozvala Tursku da odustane od svoje odluke da smatra proširenje teritorijalnih voda razlogom za rat ako želi da normalizuje odnose.

Ona je takođe pozvala Ankaru da prekine, sa, kako je to nazvala, "provokacijma u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju", prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: