"Srbija će odgovoriti na maltretiranje Đokovića"

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da smo svi, na neki način, odnos vlasti u Australiji prema Novaku Đokoviću doživeli kao uvredu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2022.

12:16

EPA-EFE/DAVE HUNT

On je rekao da će Srbija svakako odgovoriti na maltretiranje i progon čoveka koji je toliko zadužio naš narod i koji, kaže, ničim nije zaslužio da bude na ovaj način ponižavan i maltretiran.

Đurić je rekao i da ne misli da bi se to Đokoviću desilo da nije Srbin.

"To svakako ne služi na čast onima koji su ovako nešto preduzeli”, rekao je Đurić za TV Hepi.

On je podsetio da je Đoković prema Australiji pokazao poštovanje, pažnju i solidarnost u trenutku kada su u toj zemlji besneli požari i donirao novac za pomoć, dao nemerljiv doprinos Australijan openu, da je tamo otišao na poziv turnira, uz vizu koju je dobio od australijskih vlasti, koje su se očigledno u međuvremenu predomislile.

"Ne mislim da bi se to Novaku desilo da nije Srbin. Ima elemenata u toj kolektivnoj mržnji i histeriji koja postoji u delu međunarodne javnosti protiv Novaka. Meni se čini da se na to transponuje i nešto negativnih sentimenata, nažalost, prema našoj zemlji ili prema našem narodu, što je verovatno i nasleđeno iz nekih ranijih perioda", rekao je Đurić.

Dodao je da je to još jedan od pokazatelja koliko je važno da se nastavi borba na svim poljima protiv negativnih stereotipa o Srbiji i koliko je važno da pokazujemo šta je to Srbija danas. Prema njegovim rečima, ne treba da imamo iluziju da će politički krugovi u međunarodnioj zajednici koji su devedesetih godina prošlog veka vedrili i oblačili na nagativan način i uticali na sudbinu sprskog naroda, preko noći promeniti stavove.

Đurić je naveo i da to ne treba da nas obeshabri da radimo na sebi i da je Srbija danas drugačija nego što je bila pre 10 godina.

"Srbija je danas dobra vest, zemlja koja ima najveći privredni rast u Evropi, gradi 10 auto-puteva i bori se za svoju budućnost, i za to da sa ljudima koji joj tradicionalno nisu naklonjeni pokuša da izgradi nešto drugaciji odnos. Ne može do toga da se dode preko noći, niti jednim kontaktom, već istrajnim sistematičnim radom“, naveo je ambasador.

Dodao je da je Srbija danas u poziciji da ozbiljno ulaže svoje resurse, trud i napor u promeni svoje pozicije ne samo u SAD, nego u svetu i da je naša šansa dobra saradnja sa svima.

"Predsednik Aleksandar Vučić je incijativom 'Otvoreni Balkan' doslovno pronašao zlatnu žicu srpske spoljne politike, ta ideja je za nas toliko vredna za pokazivanje u svetu", rekao je Đurić i naveo da je Srbija danas okrenuta budućnosti, regionalnoj saradnji i ekonomiji, a da u inicijativi Otvoreni Balkan i najveći skeptici vide nešto pozitivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: