Šveđani prave agenciju za psihološku odbranu od Rusa

Švedska je pokrenula novu agenciju čiji će zadatak biti braniti tu zemlju od dezinformacija, propagande i psihološkog ratovanja.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 05.01.2022.

08:15

Šveđani prave agenciju za psihološku odbranu od Rusa
Ilustracija: Depositphotos/Gorodenkoff

To je poslednji u nizu napora švedskih vlasti da nivo vojne i civilne obrane vrati na "hladnoratovski razmer", piše "Telegraf".

Službeno otvaranje Švedske agencije za psihološku obranu dogodilo se isti dan kad je finski predsednik Sauli Ninisto optužio Rusiju da se "upliće u suverenost nekolicine država članica Evropske unije poput Švedske i Finske" tražeći od njih garancije da neće dozvoliti širenje NATO saveza dalje na istok.

'Dezinformacije su pretnja švedskoj demokratiji, našim zakonodavcima i našoj nezavisnosti", kazao je u oktobru 2021. godine švedski ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg na konferenciji za medije na kojoj je ujedno najavljeno da će Henrik Landerholm, bivši zamenik dekana Švedskog vojnog univerziteta biti čelnik nove agencije.

Na konferenciji je Damber kazao da će prvi zadatak nove agencije biti da zaštiti izbore u Švedskoj od raznih uticaja koji su bili posebno vidljivi tokom američkih predsedničkih izbora 2016. i 2021. godine.

"Vrlo važan zadatak agencije u 2022. biće da se osnaži sposobnost društva da prepozna i nosi se sa dezinformacijama usmerenim protiv Švedske, a vezane uz opšte izbore', kazao je Damber.

Posletoga, Landerholm je označio Rusiju, Kinu i Iran kao zemlje koje plasiraju najviše dezinformacija usmerenih protiv Švedske i dodao kako je toj propagandi često cilj jednostavno da izazovu podele u društvu i potkopa poverenje u vlasti.

"Ako pogledamo kako su formirani narativi o tome kako Švedska funkcioniše ili ne funkcioniše, mnogo njih je usmereno ka destabilizaciji ili potkopavanju poverenja u vladine agencije", kazao je Landerholm u intervjuu za švedski radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: