"Kažnjen sam zbog prijateljstva sa Srbijom i Rusijom"

Bivši austrijski vicekancelar i bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe tvrdi da je kažnjen zbog bliskosti sa Srbijom i Rusijom.

Izvor: B92, Sputnjik

Utorak, 04.01.2022.

09:31

EPA-EFE Christian Bruna

On je kazao da je, kao vatreni evropski i austrijski patriota, uvek oštro odbijao antisrpsku i antirusku politiku, da se zalagao za blisko i iskreno partnerstvo sa Srbijom i Rusijom na ravnopravnim osnovama

Štrahe je za Sputnjik dodao da bi konfrontacija EU i NATO sa Rusijom nanela ogromnu štetu Evropi i svim drugim učesnicima.

Štraheu mejnstrim mediji mnogo toga zameraju – između ostalog i jednu vrstu divljenja prema srpskom narodu i to što često pozdravlja sa uzdignuta tri prsta.

Nakon što je 2019. morao da napusti položaje vicekancelara i lidera FPO zbog "afere Ibica", Štrahe se na prvi pogled povukao iz politike, međutim, nije uspeo da izdrži i vratio se, ovaj put kao lider jedne lokalne stranke Alijansa za Austriju. I pored toga što je pred prvostepenim sudom osuđen za korupciju, Štrahe je i dalje rešen da ostane u političkoj areni. A napisao je i knjigu "Atentat na Ibici".

U toj knjizi, prema njegovim rečma, dogodio se napad koji je "srećom fizički preživeo".

"Manipulativno skraćivanje video-snimka puštanog u javnost do sada je potpuno izvlačilo činjenice iz konteksta. Sada, kada je objavljen kompletan sedmosatni materijal, video-snimak je službeni dokaz da nisam bio korumpiran, da sam uporno odbijao sve ponude tamošnjih varalica i da nisam hteo da privatizujem austrijske vode (vode u Austriji su pod kontrolom države), već sam hteo da ih zaštitim ustavom", naveo je on.

Kako je kazao, moćni naručioci pokušavali su da ga politički unište još od 2013.

"Nekako miriše na tajnu službu", rekao je o svemu bivši predsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Šojble prilikom jednog gostovanja nakon što je snimak objavljen.

On je optužio novinare "Zidojče cajtunga" i "Špigla" da nisu radili kao istraživački novinari, već da su skraćivanjem video-sekvenci kreirali lažnu sliku u interesu onih koji su želeli njegovu smenu, sve vodeći se devizom "Štrahe mora da ode".

"Svakako, koristili su se čak i kriminalnim metodama da kreiraju sugestivne zamke. Očigledno sam stajao na putu moćnim krugovima u Austriji i EU. Moj pomirljivi i balansirajući stav za prosperitetni razvoj odnosa sa Rusijom i Srbijom u zajedničkoj Evropi – bez sankcija i bez lažnog priznavanja Kosova – svakako je takođe bio deo njihove pokretačke snage", rekao je on.

Na pitanje zašto je, iako je najavio odlazak iz politike, osnovao stranku, Štrahe kaže da su ga mnogi naslednici u politici ostavili na cedilu i isključili iz stranke.

"To više nije bila moja vizija liberalno-patriotske stranke za koju sam se zalagao srcem i dušom. Želim da mojim nevernim i nepoštenim drugovima pokažem da takve metode ne mogu da dugoročno prevladaju Istina na kraju uvek izađe na videlo", rekao je on.

Na pitanje da je i nekadašnji austrijski kancelar Sebastijan Kurc optužen za korupciju, te da je dosta takvih afera otkriveno u Austriji, Štrahe kaže da sve liči na princip koji je u knjizi „Arhipelag Gulag“ opisao Aleksandar Solženjicin.

"Marksisti i komunisti kriminalizuju one koji misle drugačije, istovremeno štedeći prave kriminalce. U vezi sa video-zamkom na Ibici, ciljano je pripremljeno i dostavljeno bezbroj anonimnih kleveta, što je dovelo do istrage. Operacijom Ibica planirana je i sprovedena ciljana promena režima u pravom smislu te reči. Desio se, ako hoćete, državni udar", napominje on.

Njegovo viđenje je da da jaka, mirna i perspektivna kontinentalna Evropa mora pronaći i obezbediti mir i ravnotežu između Srbije i Kosova i Metohije.

"To može funkcionisati samo u bliskom partnerstvu Francuske, Nemačke i Rusije - u smislu istorijske "Svete alijanse". Sukob koji se trenutno rasplamsa između EU i Rusije je veoma opasan i trenutno se ponovo zaoštrava na neodgovoran način", poručuje Štrahe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: