Petrov o referendumu: "Srbija će dobiti bolje sudstvo" VIDEO

Srbija će, ako se na predstojećem referendumu usvoje izmene Ustava, dobiti bolje sudstvo i da će nezavisnost sudija biti osigurana novim načinom izbora.

Izvor: B92, Prva TV

Utorak, 04.01.2022.

11:45

Petrov o referendumu:
Foto: TV Prva

To je izjavio profesor Ustavnog prava i član Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Vladan Petrov za TV Prva.

"Na referendumu ćemo glasati za to da dobri studenti Pravnog fakulteta, koji u ovakvom sistemu imaju male šanse da postanu sudije, jer ih bira politika, budu birani od njihovih starijih kolega, profesora i istaknutih pravnika u Visokom savetu sudstva koji će nadam se biti maksimalno nezavisan", izjavio je Petrov gostujući na TV Prva.

"Dobićemo bolje sudstvo, sudstvo koje će biti sposobnije i spremnije da sporove rešava u kraćim rokovima, da primenjuje zakon onakav kakav on zaista jeste, jer način izbora sudija treba da omogući najmanji mogući uticaj politike", rekao je Petrov.

Dodao je da je sadašnji koncept po kome sudije bira Skupština Srbije loš.

"Možemo pričati o tome da je Skupština sačinjena od predstavnika naroda, ali svi znamo da je to političko telo, stranačko predstavništvo. Da li je bolje da sudije kao profesionalce bira Skupština ili da ih bira jedno nezavisno, samostalno stručno telo", upitao je Petrov.

Naglasio je da će nezavisnost sudija biti osigurana novim načinom izbora, jer će ih ubuduće birati Visoki savet sudstva čiji jedan deo članova će činiti sudije koje će biti izabrane od ostalih sudija.

On je objasnio da će preostale članove Visokog saveta sudstva koji će biti istaknuti pravnici i dalje birati Skupština Srbije.

"Jako je važna uloga istaknutih pravnika koje će birati Narodna skupština i koji moraju u budućnosti pokazati visok stepen nezavisnosti i od politike i od tih sudija s druge strane", rekao je Petrov.

Venecijanska komisija je, kako je naveo, preporučila da među članovima Visokog saveta sudstva treba da bude dovoljan broj sudija i dovoljan broj onih koji nisu sudije, ali takođe ne pripadaju političkim strankama.

"Na tom standardu i zahtevu je napravljeno rešenje koje odgovara prilikama u našoj državi. To je u stvari naš model, takvo rešenje ne postoji ni u jednoj drugoj državi. Ne pravimo mi pravosuđe prema zahtevima EU, nego prema našim sopstvenim potrebama", rekao je Petrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: