Otkriven novi soj koronavirusa

Naučnici su zabrinuti zbog pojave nove varijante koronavirusa u južnoj Francuskoj.

Izvor: Net.hr

Ponedeljak, 03.01.2022.

18:40

Otkriven novi soj koronavirusa
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Do otkrića su došli nakon što je 12 pacijenata u istoj regiji bilo pozitivno, a njihovi testovi su pokazali "netipičnu kombinaciju", piše Ekspres.

Stručnjaci sumnjaju da je slučaj možda došao iz Kameruna, jer je prva zaražena osoba stigla sa putovanja iz te zemlje. Stručnjaci su kazali kako su identifikovali "46 mutacija" u ovoj varijanti, koja je dobila naziv B.1.640.2, prenosi hrvatski "Net".

Stalno se otkrivaju nove varijante

Njegovu prisutnost prvi su otkrili stručnjaci "IHU Mediterranee Infection" u Marselju.

Ranije ovog meseca objavili su na svom Tviteru da su otkrili novu varijantu kod pacijenata s kovidom iz Forkalkje, u regiji Alpes-de-Haute-Provence.

Brine ih broj mutacija

Ono što varijantu čini opasnijom je njena sposobnost razmnožavanja zbog broja mutacija koje ima u odnosu na izvorni virus. Ostaje da se vidi u koju kategoriju će ova nova varijanta upasti.

Francuska je u subotu prijavila 219.126 novih infekcija i postala šesta zemlja u svetu koja je premašila ukupno 10 miliona zabeleženih slučajeva kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: