Boljević: "Nakon referenduma sudije više neće biti nedodirljive" VIDEO

Sudija Vrhovnog Kasacionog suda Dragana Boljević pojasnila je da je cilj predstojećeg referenduma u Srbiji da sudije više ne budu nedodirljive.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.01.2022.

18:55

Boljević:
Printskrin: TV B92

Ona je gostujući na televiziji B92 u emisiji "Fokus" rekla da pitanje referendumsko se odnosi samo na pravosuđe, a ne na preambulu koja se tiče Kosova i Metohije.

"Pri svakoj promeni Ustava nije potreban referendum, ali za najvažnije jeste", kazala je ona i dodala da država počiva na podeli vlasti, te da se sada Ustav menja zbog sudske vlasti u tižilaštva.

Pojasnila je da građani inače ne znaju za funkcionisanje sudske vlasti, te da od kad je država 2006. promenila Ustav, počela je priča da on dozvoljava politizaciju sudstva.

Boljević je rekla da je od tada Venecijanska komisija zamerila to da postoje mesta na kojima iz vlasti "curi" uticaj ka pravosuđu.

"Često se govori o tome zašto želimo toliko da učinimo sudstvo nezavisnim, kad postoje države kao što su Nemačka i Austrija koje nemaju to u Ustavima. Ali kod njih je ona životna nezavisnost sudstva čvršća", pojasnila je ona.

Kako je dodala, tamo i nije neophodno da piše sve ono što će pisati kod nas u Ustavu.

"Prvo će se izbrisati probni mandat sudija i tužilaca. Do sad su se sudije birale na tri godine i birala ih je Narodna skupština, oni su bili te tri godine na probi i bili su u nesigurnoj situaciji", rekla je ona.

Dodaje da se sudije tada na početku karijere na određeni način usmeravaju da postanu politički osetljivi, jer su se plašili kako će vlast da gleda na njihov posao, zato je traženo da se biraju na stalni mandat.

"Jednom zauvek, ali uslovno rečeno. Sudije moraju da budu dostojne, to je nešto što vam otključava vrata pravosuđa i mora da bude stalno prisutno", rekla je ona.

Boljević napominje da ako su sudije nesavesne, nepoštene, postoji sistem od 2008. disciplinske odgovornosti koji će biti unapređivan i sada se pominje u Ustavu što do sada nije bilo.

"U Ustav se podiže i njihova disciplinska odgovornost da se zna da nisu ni oni nedodirljivi", pojasnila je.

Prema njenim rečima, do sada su sve sudije, predsednici sudova i Visokog saveta sudstva bili birani u Skupštini, a sada će ih birati sudije, odnosno Visoki savet sudstva.

Sudije više neće birati Narodna skupština Republike Srbije, već Visoki savet sudstva. Ovo telo čini 11 članova: šest sudija koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i predsednik Vrhovnog suda. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti više ne učestvuju u izboru sudija. U Ustav se unose razlozi za razrešenje sudija i zadržavaju se zabrane za sudije da budu članovi stranke, bave se političkom delatnošću.

"Sudije više neće imati imunitet za ono što kažu u presudi, već i kad mogu da govore u javnosti o pravosudnoj politici", pojasnila je i dodala da mogu da govore o pravosudnim zakonima ako budu doneti, ili ako su doneti kakve su njihove posledice.

Govoreći o Visokom savetu sudstva, ona je rekla da to telo ima funkciju da bude spona između građana i sudstva.

Boljević je kazala da se Srbija obavezala Venecijanskoj komisiji da će ispraviti nepravilnosti u sudstvu, odnosno u delu koji se tiče uticaja izvršne vlasti na pravosuđe.

To je, kako ističe, jedan od uslova evrointegracija za koje se Srbija odavno opredelila, te da je rok za ispravku Ustava bio još 2017. godine.

Ona je rekla da opozicija pokušava da politizuje ovo pitanje, te da je sadašnji akt o promeni Ustava višestruko bolji od teksta 2018. godine, na koje je Društvo sudija imalo zamerke.

"Društvo sudija se nije plašilo 2018. da se suprotstavi političkim vlastima da kaže da je tadašnji tekst loš", rekla je ona i dodala da sada se ne plaše da kažu da tekst valja.

"Ovo što radi opozicija sa desne i leve strane je politizacija, i ne bave se suštinom", ocenila je i kazala da se bave politizacijom "za i protiv" Vučića.

"Oni se bave predstojećim izborima, a ne referendumom", rekla je.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: