Oglasile se UN o postupku Prištine: Nezakonito i neprimenljivo

Status persone non grata nije primenljiv na zaposlene u UN, izjavio je portpraol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik.

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2022.

09:59

Oglasile se UN o postupku Prištine: Nezakonito i neprimenljivo
EPA-EFE/ JASON SZENES

Dižarik je tako promentarisao odluku kosovskih vlasti da proglasi kao neopželjnog na Kosovu i Metohiji ruskog diplomatu.

"Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično objašnjenje u vezi sa ovom objavom", rekao je on.

Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu).

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom.

Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku provokacijom "preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: