Prvi dan u godini, dobre vesti i preokret: Stiže nova vakcina?; "Stvara doživotni imunitet"

Pred svetom je treća godina borbe protiv koronavirusa, ali dobra vest stiže iz Tokija u Japanu.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 01.01.2022.

16:40

Prvi dan u godini, dobre vesti i preokret: Stiže nova vakcina?;
EPA/MARKO DJOKOVIC

Naime, japanski naučnici užurbano rade na revolucionarnoj vakcini koje će garantovati doživotnu učinkovitost, objavio je portal "The Japan Times".

Podsetimo, postojeće vakcine zbog pada nivoa antitela zahtevaju ubrizgavanje pojačivača - tzv. buster doza - a novo cepivo trebalo bi čovečanstvu doneti veliki preokret - osim zdravstvene koristi, ono bi moglo dovesti i do značajnih finansijskih ušteda - i to na globalnom nivou.

Michinori Kohara, professor emeritus s instituta "Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science", početkom 2020. počeo je da razmišlja o cepivu koje bi, poput onoga za velike boginje, pomoglo da se iskoreni opasan koronavirus. Kohara je pune tri decenije obrađivao temu virusa vakcinije (vaccinia virus), koji je korišćen upravo u cepivu protiv velikih boginja, a koje je 1796. godine razvio britanski lekar Edward Jenner. Njegova vakcina uspešno je iskorenila zaraznu bolest, a poslednji poznati slučaj bio je pacijent iz Somalije 1977. godine.

Kohara je u aprilu 2020. u saradnji s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti počeo razvijati rekombinantni virus vakcinije, koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, uzročnika kovida 19. Njegov tim odabrao je nepatogeni soj vakcinije pod nazivom DIs, koji deluje kao izuzetno učinkovit i siguran virusni vektor, prenosi "Jutarnji list".

Moćna neutralizirajuća antitela

Koharina revolucionarna vakcina može proizvesti moćna neutralizirajuća antitela nedelju dana od imunizacije i ponuditi dugoročnu zaštitu. A ako se dve doze vakcine prime u razmaku od tri nedelje, neutralizirajuća antitela povećavaju se za čak deset puta. Cepivo će verovatno biti učinkovito i protiv omikrona. Još jedna prednost je njegova sposobnost dugotrajnog skladištenja na sobnoj temperaturi.

Eksperimenti na miševima s rekombinantnim virusom vakcinije u koji je kodiran visoko patogeni HA gen ptičjeg gripa pokazali su visoke nivoe antitela koje su ostajale stabilne više od 20 meseci, što je gotovo prosečan životni vek miša - svi cepljeni miševi i 20 meseci nakon cepljenja bili su živi, dok su oni necepljeni uginuli.

"Ovo cepivo može izazvati antitela i stvoriti doživotni imunitet. Jedna injekcija zadržava svoju učinkovitost više od 20 meseci, a ne postoji drugo cepivo koje može postići takve učinke", rekao je Michinori Kohara.

Klinička ispitivanja 2023.

I istraživanja sprovedena na majmunima makakima takođe su pokazala da vakcina štiti primate od razvoja upale pluća, a količina virusa otkrivena u njihovim plućima bila je ispod granice - i to sedam dana nakon infekcije koronavirusom.

Japanski proizvođač lekova Nobelpharma Co. planira da sprovede prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja Koharine vakcine do početka 2023. U studiji će učestvovati od 150 do 200 dobrovoljaca, uključujući i one koji su preležali infekciju, pa i one potpuno vakcinisane. Ako se potvrde učinkovitost i sigurnost, završna faza kliničkog ispitivanja trebalo bi da počne odmah nakon toga, a komercijalizacija vakcine zacrtana je najranije za 2024. godinu.

Kohara tvrdi i kako njegovo cepivo izaziva puno manje nuspojava. Tome u prilog ide i činjenica što su virusi u cepivu protiv velikih boginja korišćeni više od dva veka i bili su sigurni. Podsetimo, pre iskorenjivanja velikih boginja 1980. godine, cepivo se koristilo sve do 1976, a primili su ga gotovo svi ljudi rođeni pre 1976.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: