"Talas izazvan omikronom je prošao"

Južna Afrika je ukinula policijski čas, a ublažavanje antikovid mera obrazloženo je činjenicom da je njihova zemlja prošla vrhunac četvrtog talasa.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 31.12.2021.

08:47

EPA/EFE/ NIC BOTHMA

Ovaj talas je inače bio izazvan naglim širenjem omikron soja koronavirusa, piše Gardijan.

Vlada je ukinula policijski čas, koji je bio na snazi od ponoći do 4 sata ujutro, na osnovu silazne krive novih infekcija, stopa vakcinacije stanovništva i podataka o slobodnim kapacitetima u bolnicama širom zemlje, navodi se u saopštenju.

"Svi pokazatelji govore da je zemlja verovatno prošla vrhunac četvrtog talasa", navodi se u saopštenju upućenom javnosti nakon vanredne sednice užeg kabineta Vlade.

"Iako je omikron varijanta veoma zarazna, broj hospitalizacija je manji nego u prethodnim talasima", navodi se u saopštenju.

Podaci južnoafričkog Ministarstva zdravlja ukazuju da je prosek novih slučajeva zaraze smanjen za 29,7 odsto na nedeljnom nivou (podaci prikupljeni do Božića).

Štaviše, broj hospitalizacija zbog kovida 19 smanjen je u osam od devet provincija u zemlji.

Prvi slučaj omikrona otkriven je u Južnoj Africi, za koju su rana istraživanja pokazala da je izuzetno zarazan, mnogo više od prethodnih varijanti koronavirusa, ali i da izaziva blaže simptome nego delta varijanta.

U drugim delovima sveta, omikron je zaslužan za rekordan broj novih slučajeva.

Sjedinjene Američke Države su 29. decembra zabeležile čak 489.267 novozaraženih, Velika Britanija 223.621 novozaraženih, Francuska 208.099 novih slučajeva, a broj od 100.000 novozaraženih u jednom danu prešla je i Španija.

Iako se čini da novi soj izaziva blaže kliničke slike, postoji bojazan da će sama količina novih slučajeva opteretiti zdravstvene sisteme širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: