"SPC neće potpisati ugovor dok je Krivokapić premijer"

SPC neće potpisati Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore dokle god je Zdravko Кrivokapić na njenom čelu, izjavio je vladika bački Irinej Bulović za list Pečat.

Izvor: RTCG

Petak, 31.12.2021.

20:25

Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981

On je označio crnogorskog premijera kao glavnog krivca za nepotpisivanje Temeljnog ugovora.

"Nažalost, Temeljni ugovor nije potpisan. Lično i ne verujem da će biti potpisan dokle god dr Zdravko Кrivokapić bude premijer Crne Gore. On je svojom taktikom 'hoću-neću' i 'korak napred-dva nazad', isključivo 'zaslužan' za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora. Prema njegovoj konfuznoj i zamagljujućom formulaciji- namerno, čini mi se, tako sročenoj, ispada da on nije 'ni luk jeo ni luk mirisao' već da Sinod u Beogradu (opet taj omraženi, a toliko poželjni Beograd) ne želi da ga potpiše. Ugovor je, kako kaže, "usaglašen sa svim zahtevima koji proizilaze iz prakse prethodno definisanih ugovora sa Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom", a Sinod ga ipak "još razmatra". Orvelovski, nema šta: samo istini i neistini zameniš mjesta, pa ćeraš dalje", kazao je vladika Irinej.

"Prevario Patrijarha u Patrijaršiji"

Vladika bački je u intervjuu "Pečatu" naveo kako je premijer Кrivokapić prevario Patrijarha Porfirija 27. maja kada je u Patrijaršiji trebalo potpisati već usaglašeni Temeljni ugovor.

On je kazao da je ugovor, posle višekratnog razmatranja od strane Svetog Sinoda SPC i Vlade Crne Gore, bio usaglašen i obostrano prihvatljiv.

"Sam premijer Кrivokapić je potom najavio svoj dolazak u Patrijaršiju kako bi Patrijarh srpski i on potpisali taj usaglašeni Ugovor, da bi stigavši u Patrijaršiju, izjavio nešto sasvim drugo - da nije došao da potpiše Ugovor nego da Patrijarhu i Sinodu prenese pozdrave verujućeg naroda Crne Gore". Toliko o njegovoj besi ili tvrdoj reči, a što se tiče pozdrava verujućeg naroda Crne Gore, dovoljno je zameniti samo jednu jedinu reč - reč verujećeg rečju radnog - i sve će nam zazvučati kao poznato", rekao je Irinej.

Od tada pa nadalje, kako je kazao, Krivokapićeve nove izjave su po pravilu potirale jedna drugu.

"A najsvežija prispela varijanta glasi da Vladi Crne Gore neke stavke iz već usaglašenog Ugovora ipak nisu bile po volji, te ih je ona izmenila, i to bez ikakve konslultacije sa Sinodom, i tako revidirani ili oktroisani Ugovor poslala Sinodu kao tekst za potpisivanje. Poruka, dakle, glasi: nećemo da potpišemo već usaglašeni Ugovor, ali hoćemo da potpišemo i Sinodu nudimo na potpisivanje nikad usaglašavani, sa naše strane jednostrano prerađivani i dorađivani tekst Ugovora", rekao je Irinej.

On je upitao Vladu Crne Gore zašto SPC nije ponudila isti Ugovor kao Vatikanu, Islamskoj i Jevrejskog zajednici.

"Sve u svemu, nijedan Sinod i nijedan poglavar Crkve ne može sebi dozvoliti da uzme učešća u ovakvoj ili sličnoj igri bez granica, tj., tačnije kazano, ne može nikome dozvoliti da se na ovaj način poigrava njime. Ali naša sveta Crkva je, hvala Bogu, po svojoj prirodi i iz iskustva, vična strpljenju i trpljenju. Zato će ona čekati, i ako Bog da, dočekati neke normalnije preduslove i neke nove ljude, pa onda sa radošću i blagodarnošću Bogu, u bratskoj slozi i ljubavi, potpisati obostrano prihvatljiv, korektan, pravičan i častan Ugovor", naveo je Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: