Upozorenje za Putina: "Moglo bi da eksplodira"

Izraelski političari mogli bi da izazovu pravu "eksploziju" na okupiranoj Zapadnoj obali, poprištu čestih sukoba.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2021.

18:38

Upozorenje za Putina:
Shutterstock/Sasa Dzambic Photography

To je u četvrtak rekao palestinski predsednik Mahmud Abas u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Abas je razgovarao sa ruskim predsednikom manje od dva dana nakon što se u četvrtak ujutru sastao sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancem u njegovoj kući, što je bila prva zvanična poseta palestinskog predsednika Izraelu posle nekoliko godina.

Susret Abasa i Ganca bio je "poslednja šansa pre eksplozije", prokomentarisao je na Tviteru palestinski ministar za civilna pitanja Husein al-Šeik, ne navodeći razloge i posledice moguće "eksplozije".

Mahmud Abas je u razgovoru sa Vladimirom Putinom, čija je zemlja članica tzv. Kvarteta (UN, EU, SAD i Rusija) za Bliski istok, odgovornost za moguću "eksploziju" na Zapadnoj obali pripisao izraelskim političarima.
EPA-EFE/SEDAT SUNA
U tom telefonskom razgovoru, Abas je "naglasio važnost da Izrael okonča jednostrane akcije u odnosu na kolonije, zaplene zemlje, protera Palestince iz istočnog Jerusalima i teroriše naseljenike jer bi takve izraelske mere eksplodirale", rekao je zvaničnik agencija Vafa.

Nakon Abasove posete Izraelu, izraelsko ministarstvo odbrane najavilo je "mere za izgradnju poverenja" za poboljšanje ekonomskog položaja Palestinske vlasti i smanjenje tenzija na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) zabeležila je 410 napada izraelskih naseljenika na Palestince u prvih deset meseci 2021. godine, a u celoj 2020. bilo ih je 358.

U godišnjem izveštaju izraelske vojske navodi se da je 2021. bilo 100 napada na Izraelce na okupiranoj Zapadnoj obali, u odnosu na 60 godinu dana ranije, plus 5.532 incidenta sa bacanjem kamenja i 4.000 incidenata godinu dana ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: