Zbog brutalnog nasilja nad civilima nove sankcije za Mjanmar

Brisel -- Evropska unija spremna je da uvede dodatne sankcije Mjanmaru nakon nove eskalacije nasilja od strane vojske, izjavio je visoki zvničnik EU Žozep Borelj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Manish Swarup
Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

On je istovremeno i pozivao na uvodjenje medjunarodnog embarga na oružje toj zemlji.

Vojska je prošle nedelje ubila više od 30 ljudi, uključujući žene i decu, a njihova tela su spaljena u jednom selu u državi Kaja u Mjanmaru, prenosi Rojters.

Vojska Mjanmara je saopštila da je pucala i ubila neodredjeni broj "terorista sa oružjem", pripadnika opozicionih oružanih snaga, nakon sto se nisu zaustavili radi vojne provere.

"S obzirom na eskalaciju nasilja u Mjanmaru, potrebna je pojačana medjunarodna preventivna akcija, uključujući embargo na oružje", navodi Borelj u saopštenju.

"EU je takodje spremna da uvede dalje sankcije protiv vojnog režima", dodao je on.

Od vojnog udara u februaru, EU je uvela ciljane sankcije vojsci Mjanmara, njenim liderima i entitetima, a evropska finansijska pomoć je obustavljena.

"Užasan čin nasilja koji je izvršio vojni režim u državi Kaja 24. decembra, ubivši i spalivši više od 35 ljudi, uključujući žene i decu, kao i humanitarne radnike, naglašava hitnu potrebu da se odgovorni pozovu na odgovornost", poručio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu