"Rekli su mi – imate dve minute, inače smo svi mrtvi!"

Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani pokušao je javno da se opravda nakon što je pobegao iz zemlje kada su talibani preuzeli Kabul.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE HEDAYATULLAH AMID
EPA-EFE HEDAYATULLAH AMID

On je u intervjuu za BBC rekao da je to učinio kako bi sprečio uništenje Kabula.

Gani je rekao da tog dana, 15. avgusta, nije ni slutio da će to biti njegov poslednji dan u Avganistanu, jer su mu talibanski borci istog tog dana rekli da neće ući u Kabul. "Ali dva sata kasnije, situacija se promenila", kazao je Gani, koji se sada nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Dve različite frakcije talibana približavale su se iz dva različita smera. Mogućnost masovnog sukoba između njih uništio bi petomilionski grad i doneo pustoš ljudima, opasnost je bila ogromna", rekao je on.

Rekao je i da je pustio svog savetnika za nacionalnu bezbednost i njegovu suprugu da napuste Kabul, a zatim je čekao na automobil da ga odveze u ministarstvo odbrane. "Ali automobil nikad nije došao. Umesto toga, prestravljeni šef bezbednosti došao je do mene i rekao mi da će svi biti ubijeni, ako se usprotivim", navodi bivši avganistanski predsednik.

"Nije mi dao više od dve minute", dodao je Gani, pa nastavio: "Uputstva koja sam prethodno dobio bila su da se pripremim za polazak za grad Kost. A on mi je tada rekao da je Kost pao, kao i Džalalabad."

"Nisam znao gde ćemo ići. Tek kad smo poleteli, postalo je jasno da napuštamo Avganistan. Dakle, to je stvarno bilo iznenada", tvrdi on.

Podsetimo, nakon što je napustio Avganistan u momentu pada Kabula, Gani je javno kritikovan, a pojavile su se i informacije da je odleteo sa koferima punim novca.

Gani je negirao te tvrdnje u intervjuu za BBC, rekavši da pozdravlja međunarodnu istragu koja je pokrenuta po tom pitanju, jer će ona, kako ističe, skinuti ljagu s njegovog imena.

"Kategorički tvrdim da nisam iznosio novac iz zemlje", rekao je i dodao: "Moj stil života je svima poznat. Šta bih ja s novcem?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu