Velika pretnja svetu - stvaranje "kalifata 2.0"

Teroristi u nestabilnim regijama na Bliskom Istoku i u Avganistanu i dalje su glavna sigurnosna pretnja Rusiji, upozorili su iz Moskve.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 29.12.2021.

23:20

Velika pretnja svetu - stvaranje
Foto: Depositphotos/Prazisss

Iz Moskve stiže i upozorenje da bi radikali mogli "prosperirati" i na afričkom kontinentu, piše Raša Tudej.

Govoreći za RIA Novosti u sredu, zamenik ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov je kazao da borba protiv terorizma ostaje prioritet vlasti. Situacija u Siriji i Iraku je i dalje teška, a glavni destabilizujući faktori su zauzimanje zone oko Idliba od strane radikala i prisutnost ISIS-a i ćelija Al-Kaide.

Jedan od ruskih zvaničnika je dodao da se u Africi, a posebno u zoni Sahara-Sahel, može posmatrati stvaranje uslova za ponovno stvaranje "kalifata, verzija 2.0".

Siromolotov je takođe rekao da Moskva pomno prati situaciju u Avganistanu, gde deluju terorističke organizacije poput ozloglašene ISIS K. On je rekao da ovakve grupe predstavljaju rizik za Rusiju i zemlje Centralne Azije.

Nakon brzog povlačenja zapadnih trupa iz ratom razorenog Avganistana, Rusija je ojačala svoje prisustvo u regionu, održavajući zajedničke vojne vežbe sa bivšim sovjetskim republikama kao što su Uzbekistan i Tadžikistan duž zajedničke granice. Kada je reč o bezbednosnoj situaciji u Africi, ona ne ide u potpunosti ispod radara velikih sila.

Tako je u julu francuski predsednik Emanuel Makron najavio da bi operacija Barkhane, vojna operacija protiv islamista u Maliju, trebalo da se završi početkom 2022. Ali u septembru je premijer Malija Čoguel Kokala Maiga rekao da je Pariz "napustio" ovu afričku zemlju kada se pojavio otpor Malijevoj nameri da angažuje do 1.000 plaćenika iz zloglasne ruske grupe Vagner.

Vest da je Mali kontaktirao ruske plaćenike, koji su ozloglašeni po učešću u sukobima u Siriji i Africi, naišla je na kritike nekoliko evropskih zemalja.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je za Raša Tudej da ga je visoki evropski diplomata Žozep Borelj upozorio da se kloni Afrike, nazivajući sukob "našom sferom interesa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: