Evropa za hitan nuklearni dogovor sa Iranom

Evropski pregovarači su se danas u Beču založili za hitno postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2021.

19:29

Evropa za hitan nuklearni dogovor sa Iranom
EPA/EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Hitnost pregovora oni pravdaju sa time što je Iran povećao zalihe obogaćivanja uranijuma koje su potrebne za proizvodnju atomske bombe

"Pregovori su hitni", naveli su pregovarači tri evropske zemlje, Francuske, Nemačke i Velike Britanije, koje su potpisnice sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

U Beču su u ponedeljak nastavljeni pregovori o oživljavanju sporazuma posle jednostranog istupanja SAD za vreme predsednika Donalda Trampa.

Evropski pregovarači su naveli da je za postizanje dogovora ostalo nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci pošto Iran povećava zalihe uranijuma.

Iranska strana saopštila je da neće obogaćivati uranijum više od 60 odsto.

"Ostaje činjenica da je obogaćivanje na 60 odsto bez presedana za državu koja nema nuklearno oružje", naveli su evropski pregovarači i dodali da se obogaćivanjem uranijuma na 60 odsto Iran približava proizvodnji atomske bombe.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Velika Britanija, Kina, Nemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD, kako bi pokušale da ožive sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: