Zaraženo više od 1.200, preminulo 27 osoba

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 1.249 zaraženih

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.12.2021.

15:00

Zaraženo više od 1.200, preminulo 27 osoba
Shutterstock/Nelson Antoine

Preminulo je 27 osoba.

Na respiratorima se nalaze 84 pacijenta, a na bolničkom lečenju 2.051.

Broj testiranih u poslednja 24 sata je 13.574, a od početka pandemije 7.172.506.

U Srbiji je potvrđeno 1.291.718 slučajeva virusa.

Od početka pandemije je preminula 12.621 osoba, a procenat smrtnosti je 0,98 odsto.

Kon: Maske i na otvorenom

Dr Predrag Kon izjavio je da nije očekivao da će koronavirus imati ovakav potencijal.

"Međutim, činjenica je da treba tu ubaciti sve ono što je razvoj doneo, i tehnologiju, i brze komunikacije, brzo reagovanje na nivou sveta, brzo dolaženje do vakcine, u smislu da je razvoj odranije korišćen, pa se brže došlo do vakcine. Sve to je razvuklo epidemiju, posledica toga je značajno manja smrtnost, a s druge strane i natezanje, produžavanje ove situacije", dodao je on.

Takođe je govorio i o merama u vreme pandemije.

"Ja mogu samo svoja iskustva da kažem, gotovo da ne postoji događaj u toku čitave pandemije o kom se nije promišljalo još 2006, uključujući politička previranja, potencijalni kriminal, zloupotrebe", naveo je Kon.

Dr Kon se osvrnuo i na pojavu omikrona.

"Dramatične neke promene zaista ne očekujem. Ono što očekujem u ovoj situaciji je da se poštuju mere koje su na snazi. Na trgovima što je planirano ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram. Moram da kažem, rizik je neuporedivo veći za one koji idu a nisu vakcinisani, zaštićeni ili preboleli, ako nisu primili treću, postoji rizik. Nosite maske, bez obzira što na otvorenom nije obavezno. Neuporedivo se virus brže prenosi, četvorostruko brže za nedelju dana", istakao je epidemiolog.

Srpski turisti zarobljeni zbog omikrona

Zbog omikrona veliki broj avio-kompanija otkazuje hiljade letova dnevno. Zbog toga je i grupa turista iz Srbije "zarobljena" na Zanzibaru.

Nekoliko stotina srpskih turista zarobljeno je na Zanzibaru i oni su tamo stigli ili putem agencija ili samostalno. Oni koji su stigli leteći avionom avio-kompanije Flaj Dubai, koja je otkazala veliki broj letova, sada imaju veliki problem, jer je to niskobudžetna kompanija, a one posluju po drugačijim pravilima. Naime, velike avio-kompanije imaju obavezu da vam zamene kartu u slučaju neke nepredviđene situacije, ali niskobudžetne kompanije tu obavezu nemaju.

"To znači da će putnici iz Zanzibara koji su došli avionom ove avio-kompanije sami morati da se snađu i kupe novu kartu", kazao je Seničić.

Početak kraja?

Mnogi naučnici smatraju da dokazi potvrđuju da će koronavirus konačno da izgubi moć da uzrokuje teža oboljenja, a tom stavu doprinose i nedavna istraživanja u Škotskoj, Engleskoj i Južnoafričkoj Republici, odakle je omikron potekao.

"Imam osećaj da je ova varijanta prvi korak u procesu u kojem se virus prilagođava ljudskoj populaciji kako bi izazvao benignije simptome. U određenom smislu, to je prednost virusa ako utiče na ljude tako da se ne razbole previše – jer tako mogu da idu okolo i druže se sa ostalima i još više šire virus", rekao je dr Džulijan Tang, profesor Univerziteta Lester.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: