Putin: "Imamo utisak da se Ukrajina sprema" FOTO/VIDEO

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je tradicionalnu godišnju konferenciju za novinare. Zbog pandemije kovida ona je ove godine znatno drugačija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.12.2021.

07:20

Putin:
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zbog mera protiv koronavirusa broj novinara je ove godine bio ograničen na 500, a konferencija se održava u većem prostoru. Za učešće na konferenciji bila su potrebna bila tri PCR testa, a novinari koji su danas prisustvovali godišnjoj konferenciji poprskani su srebrnim česticama na ulazu u mesto održavanja događaja.

Pored toga, sve stolice su postavljene na udaljenosti od jedan i po metar, a svi novinari su na ulazu dobiti maske za lice. Konferencija je trajala oko četiri sata.

Postavljena su bila i sredstva za dezinfekciju ruku. Za razliku od prethodne godine, obraćanje nije bilo u onlajn formatu, već su novinari mogli direktno Putinu da postave pitanja.

Putin je govorio o pandemiji, napetosti u vezi s Ukrajinom, odnosima sa SAD i NATO, ali i o brojnim drugim međunarodnim i domaćim temama, kao što je ekonomije.

O širenju NATO-a blizu granica sa Rusijom

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
"Neprihvatljivo je širenje NATO-a na istok", poručio je Putin odgovarajući na pitanje novinarke "Skaj njuza". Novinarka je pitala može li Putin bezuslovno da garantuje nenapadanje u Ukrajini.

"Naša dejstva neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja bezbednosti Rusije. Jasno smo stavili do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države stoje sa raketama na pragu naše kuće. Zar je preterani zahtev da se pored nas ne postavljaju udarni sistemi? Kako bi reagovali Amerikanci da na granicu sa Kanadom ili Meksikom postavimo rakete?", rekao je Putin.

S druge strane, govoreći o predlozima za bezbednosne garancije NATO-a, ruski predsednik je rekao da je Rusija jednostavno direktno postavila uslov da ne bi trebalo da bude nikakvog širenja NATO-a na istok. "Lopta je na njihovoj strani, moraju da odgovore. Sve u svemu, za sada vidimo pozitivnu reakciju", rekao je ruski lider.

Malo i o Ukrajini

Putin je rekao da pre državnog prevrata u Ukrajini Rusiji nije padalo na pamet da se Krim ponovo ujedini sa Rusijom. "Kremlj je radio sa Juščenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), raspravljao se oko gasa i bio spreman da nastavi dalji rad, ali šta se dogodilo 2014. godine? Krvavi državni prevrat. Jasno je da je postajalo legitimno negodovanje građana. Ali Janukovič se sa svim složio, zapadne zemlje su dale garancije, svi su se složili. Posle dan-dva – državni udar. Zašto? Nema odgovora. Pobeda opozicije bila je neizbežna. Zašto su to uradili? Posle toga se desio Krim - Rusija nije mogla drugačije da postupi i bezvoljno gleda šta se dešava u Ukrajini i posebno u Donbasu. Bili smo primorani da uradimo nešto 2014. Tako je nastala kriza", objasnio je predsednik.

Putin je istakao da Ukrajina možda priprema novu vojnu operaciju u Donbasu u trenutku kada zapadne zemlje unapred pozivaju Rusiju da se ne meša u sukob koji se odvija.

Ruski lider je podsetio da su ukrajinske vlasti već dva puta pokušale da pokrenu ofanzivu u Donbasu, koja se, kako tvrdi, završila potpuno neuspešno za Kijev, prenosi ruska agencija TASS.

"Imamo utisak da oni, možda, spremaju i treću vojnu operaciju i unapred nas upozoravaju da se ne mešamo, da ne branimo ove ljude (stanovništvo Donbasa), i da će, ako se umešamo i branimo ih, uslediti nove sankcije. Ovo je prvi scenario na koji moramo da reagujemo", poručio je Putin.

Drugi scenario, prema njegovim rečima, uključuje generalno stvaranje "anti-Rusije" na teritoriji Ukrajine "uz stalno upumpavanje naprednog naoružanja i ispiranje mozda stanovništva".

Putin je poručio i da zvanični Kijev ne sprovodi sporazume iz Minska, koji su, kako tvrdi, jedini mogući način za rešavanje sukoba u Donbasu.

Ruski predsednik navodi da je nemoguće imati dobre odnose sa aktuelnom ukrajinskom vladom, jer je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, kako tvrdi, došao pod uticaj "radikalnih snaga".

"Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se našao pod uticajem radikalnih elemenata po dolasku na vlast", izjavio je Putin.

Pitanje o Navaljnom

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Pitanje novinara BBC-ja o istoriji i opoziciji, organizacijama Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru, i registru Ministarstva pravde o stranim agentima: Šta se desilo u Rusiji da je toliko porastao broj onih koje vlasti smatraju nepoželjnim, ekstremistima i stranim agentima?

"Želim da vas podsetim šta su naši protivnici vekovima govorili – Rusija se ne može pobediti, može se samo uništiti iznutra. Što je uspešno urađeno nakon Prvog svetskog rata i devedesetih godina, kada se Sovjetski savez raspadao", objasnio je Putin.

"A ko je to uradio? Oni koji su služili drugima, tuđim interesima koji nisu povezani sa interesima ruskog i drugih naroda Ruske imperije, Sovjetskog saveza i Ruske Federacije danas", dodao je on

Pa o kovidu

Novinari su pitali Putina kako se objašnjavaju novi talasi kovida 19. Koliko je potvrđena efikasnost vakcinacije? Kako lekari objašnjavaju ponovne slučajeva zaraze? Zašto je stopa smrtnosti tako visoka?

"To je uzrokovano sposobnošću ovog novog virusa da mutira. Vrlo jednostavan odgovor. Novi sojevi se pojavljuju tamo gde postoje problemi sa zdravstvenim sistemima. Zato i govorim o potrebi međusobnog priznavanja i distribucije vakcina. U suprotnom nećemo uspeti da se izborimo sa ovim problemom na globalnom nivou", objasnio je Putin.

On je primetio da je smrtnost od kovida teško izračunati i to ne zato što neko pokušava nešto da sakrije.

Kolektivni imunitet je nizak, čime se objašnjava veća stopa smrtnosti, dodao je predsednik

"Poenta uopšte nije u nekakvoj političkoj volji. Sila akcije uvek je jednaka sili reakcije. Čim počnete da pritiskate, odmah će se pojaviti načini da se zaobiđe pritisak. Potrebno je krenuti drugim putem – da se prema ljudima odnosite sa poštovanjem, bez obzira na njihov položaj, i strpljivo objašnjavate potrebu za određenim merama", naglasio je Putin.

Samo jedan odsto onih koji su preležali ponovo oboli. A od vakcinisanih – 3–4 odsto, dodao je predsednik.

U Nemačkoj je odgovornost sve veća, a stope vakcinacije su niske, konstatovao je predsednik.

"Koja je svrha? Mora se boriti protiv kriminala, a ne protiv ljudi", rekao je on.

Rusija i Kina prave oružje visoke tehnologije

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Rusija i Kina zajedničcki razvijaju visoko tehnološko oružje dok ostvaruju saradnju u oblasti bezbednosti, izjavio je Putin.

"Sarađujemo sa Kinom u oblasti bezbednosti. Oružane snage Kine su opremljene najnaprednijim sistemima naoružanja", izjavio je Putin, a prenosi ruska agencija TAS.

"Čak zajedno razvijamo i određene vrste visoko tehnološkog oružja. Sarađujemo u sferama svemira i proizvodnje aviona i helikoptera", izjavio je ruski predsednik.

Putin je pohvalio rusko-kineske strateške veze kao faktor stabilizacije na globalnoj sceni.

"Ovo je potpuno sveobuhvatno strateško partnerstvo, koje je bez presedana u istoriji, barem između Rusije i Kine. Svakodnevno aktivan rad je povoljan i za Kineze i za Ruse, i ostaje ozbiljan stabilizacijski faktor u međunarodnoj politici."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: