Putin upozorio: Nemačka zabrinuta

Nemačka ima za cilj da zaustavi dalju eskalaciju ukrajinskog sukoba, izjavila je u sredu nova ministarka spoljnih poslova Berlina Analena Berbok.

Izvor: B92

Sreda, 22.12.2021.

14:20

Putin upozorio: Nemačka zabrinuta
EPA/EFE/YURI KOCHETKOV

Ona je ovo izjavila nakon što je predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija spremna da preduzme vojne korake.

Berbok je rekao da je Berlin "veoma zabrinut" zbog Putinovih najnovijih izjava, s obzirom na "dalja kretanja trupa na granici" prema Ukrajini od strane Rusije.

Ministarka je pozvala Berlin da zauzme čvršći stav prema Moskvi u odnosu na prethodnu vladu bivše kancelarke Angele Merkel, i rekla je da je "dijalog" sada od suštinskog značaja za pokušaj smirivanja "velike krize".

"Zbog toga sam poslednjih dana više puta naglašavala da moramo da se vratimo za pregovarački sto u Normandijskom formatu grupišući Nemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu, kao i u Savetu NATO-Rusija", rekla je ona.

Takvi razgovori bi imali za cilj da "sprečaju dalju eskalaciju jer ovu veliku krizu u kojoj se nalazimo možemo da rešimo samo kroz dijalog", rekla je ona novinarima posle razgovora sa svojim kolegom iz Luksemburga Žanom Aselbornom.

U oštroj eskalaciji retorike, Putin je u utorak upozorio da je Rusija spremna da preduzme vojne korake kao odgovor na "neprijateljske" akcije Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini.

On je takođe pozvao na "ozbiljne pregovore" o ruskim bezbednosnim zahtevima postavljenim Sjedinjenim Državama i NATO-u tokom svog prvog razgovora sa novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je zauzvrat pozvao na "deeskalaciju".

Ruski predsednik je nedeljama optuživao Sjedinjene Države i vojnu alijansu NATO-a predvođenu Vašingtonom da podstiču tenzije u blizini granica Moskve, ali ovo su bili njegovi prvi komentari koji nagoveštavaju potencijalni sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: