Orban poručio svetu: "Ništa ne menjamo"

Mađarski premijer Viktor Orban naglasio je da Mađarska ostaje pri svojim praksama zaštite granica i da "nikome neće dozvoliti da ih menja".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH
Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

"Nećemo učiniti ništa što bi promenilo naše prakse u odbrani granice. Nastavićemo te prakse upravo onako kako smo činili do sad, čak i ako nam je Evropski sud rekao da ih promenimo. Nećemo ih menjati i nećemo dozvoliti bilo kome da to čini ", naglasio je Orban, prenosi MTI.

Mađarski premijer je na konferenciji za novinare rekao da je vlada odmerila sve mogućnosti, nakon odluke Ustavnog suda, a u vezi sa presudom Suda pravde Evropske unije, kojom je utvrđeno da mađarsko zakonodavstvo o pravilima i praksi u tranzitnim zonama na granici sa Srbijom krši pravila EU o azilu i povratku.

U odluci, donetoj ranije u decembru, Ustavni sud Mađarske je potvrdio da vlada mora braniti mađarski identitet, a navedeno je da ako institucije Evropska unija ne sprovode efektivno podeljene nadležnosti, mađarske vlasti mogu ih sprovoditi, kao i da se odnos između migracije i ljudskog dostojanstva mora ispitati iz perspektive postojećeg istorijskog stanovništva zemlje, podseća MTI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu