Poslanici prelomili: Bivša ministarka udaljena iz parlamenta

Bivša danska ministarka za imigraciju Inger Stojberg, arhitekta oštre imigracione politike Danske, udaljena je iz parlamenta po odluci njenih kolega poslanika.

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2021.

19:30

Poslanici prelomili: Bivša ministarka udaljena iz parlamenta
EPA/Mathias Lovgreen Bojesen DENMARK OUT

I to nakon što je pozvana na odgovornost u retkom slučaju impičmenta ranije ovog meseca.

Stojbergovoj je prošle nedelje pred sudom za opoziv gotovo jednoglasno izrečena kazna od 60 dana zatvora, jer je tokom svog mandata ministarke za imigraciju 2016. godine svesno naredila razdvajanje maloletnih parova koji su tražili azil, prenosi Rojters.

"Zaključak u ovom slučaju mora biti da je presuda suda za opoziv ižrečena gospođi Inger Stojberg nespojiva sa njenim članstvom u parlamentu", izjavio je pred poslanicima Jepe Brus, portparol vladajuće Socijaldemokratske partije.

Prema danskom zakonu o ljudskim pravima, svaki izbeglički par, bilo u braku ili u vanbračnoj vezi, mora se posebno procenjivati na osnovu situacije, što potvrđuje da je naredba ministarke o razdvajanju svih maloletnih parova bila nezakonita.

Te 2016. godine ukupno su razdvojena 23 para, ali iste godine pravila su promenjena i usklađena sa zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: