EP: Borba protiv organizovanog kriminala za brži put Zapadnog Balkana u EU

Strazbur -- Evropski parlament objavio je da su poslanci sinoćnim glasanjem usvojili Izveštaj o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
InkDropCreative/Depositphotos
InkDropCreative/Depositphotos

Izveštaj, koji je sačinio austrijski poslanik Lukas Mandl, govori o potrebi za iskorenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom, poziva na otvaranje arhiva bivše Jugoslavije, ali i na liberalizaciju viznog režima sa tzv Kosovom.

Poslanici Evropskog parlamenta ističu da su borba protiv organizovanog kriminala i napredovanje ka EU procesi koji se "međusobno jačaju" i pozivaju na ubrzani proces integracije. Izveštajem se pozivaju vlade regiona da značajno pojačaju svoje napore i nastave sa reformama u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

S druge strane, EU se poziva da podrži ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

"Organizovani kriminal šteti međusobnom poverenju građana kao i poverenju u javne institucije. To velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije. EU ne sme da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala", poručio je izvestilac EP, Lukas Mandl.

Izveštaj ukazuje da su ”glavni faktori” koji čine društva Zapadnog Balkna ranjivim, nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi ”zarobljavanja države”, nejednakost i strano mešanje ”nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina”.

Poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju potrebu da se iskorene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz ”jasne mere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila”.

Konstatuje se i da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa ”postojale i pre raspada Jugoslavije” i kritikuje nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive.

Poslanici Evropskog parlamenta podvlače da je važno da zemlje Zapadnog Balkana saradjuju i dele obaveštajne podatke sa državama članicama i međunarodnim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu