Sramota za NATO: Ukradena nafta iz najčuvanije vojne baze

Ruska državna televizija na engleskom RT objavila je vest o spektakularnoj krađi goriva iz američke vojne baze u Rumuniji.

Izvor: russia today

Sreda, 15.12.2021.

11:44

Sramota za NATO: Ukradena nafta iz najčuvanije vojne baze
EPA/EFE/Toms Kalnins

Ukupna vrednost ukradene nafte je dva miliona dolara.

Još skandaloznije je bilo objašnjenje rumunskog ministra odbrane Vasile Dinku da je do toga došlo zbog "nepažnje" Amerikanaca, koji nisu bili svesni lokalne kulture i da oni snose glavnu krivicu za krađu a ne Rumunija.

Ova priča dogodila se u vazdušnoj bazi Mihail Kogalniceanu koja je pored baze Deveselu gde je stacioniran deo antiraketnog štita SAD, glavni cenatr američkih trupa koje su stacionirane u Rumuniji, gde je i otkrivena krađa goriva

"Iako je krađu navodno počinila grupa meštana, možda joj je doprinela "nepažnja" i nedostatak znanja o lokalnoj "kulturi" od strane Amerikanaca, rekao je ministar u petak lokalnim medijima, sugerišući da je mesto snabdevanja gorivom trebalo bolje čuvati kako bi se sprečilo sifoniranje goriva.

Ispostavilo se da je tačka snabdevanja zapravo bila negde izvan američke vojne baze. Vasile Dinku je u izjavi i dodao

"Bilo bi nemarno reći da možda naša kultura nije bila toliko poznata Amerikancima. Vojska čuva svoje objekte uključujući i one koje se ne koriste kako bi se sprečilo da ih lokalno stanovništvo opljačka, dodao je ministar.

Krađe počele 2017.godine

Skandal o krađi goriva prvi put je dospeo na naslovne strane krajem novembra, kada je rumunska policija saopštila da je otkrila šemu koja se navodno odvijala u bazi počevši od 2017.

Policija je privela sedam osumnjičenih radi ispitivanja.

"Pod koordinacijom vođe grupe, njeni članovi... ukrali su količine dizel goriva iz generatora koji opslužuju određena područja unutar američke vojne baze, a štetu koju je oštećena strana, američka savezna vlada, procenila je na 2 miliona dolara", sapšštila je tad policija.

Prema izveštajima lokalnih medija, sedmorica osumnjičenih bili su meštani zaposleni u bazi u kompaniji odgovornoj za upravljanje generatorima.

Međutim, dok su oni posmatrali, nivo dizela u generatorima su ostali konstantno niži od očekivanog, a američka vojska je godinama postajala sumnjičava.

Aferu sa krađom goriva u vazduhoplovnoj bazi priznali su američki zvaničnici, koji su rekli da blisko sarađuju sa Rumunima na utvrđivanju svih okolnosti oko šeme krađe.

"Mi smo dali punu podršku i sarađujemo sa našim rumunskim partnerima i zvaničnicima tokom ove istrage, i cenimo njihove napore", rekla je prošle nedelje Voni Rajt, portparol 21. Komande za održavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: