"Pripremamo se da Putin dâ naredbu za početak rata – hitno potrebna pomoć"

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorava na rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 14.12.2021.

09:37

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Mi u čitavoj Ukrajini se pripremamo na to da ruski predsednik Vladimir Putin dâ naredbu za početak rata", upozorava bivši bokser u tekstu za nemački Bild.

"Kao vojnik jednom sam se zakleo da ću braniti ovu zemlju, i sad sam spreman boriti se za domovinu", istakao je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine.

Rusija je proteklih nedelja nagomilala svoje vojnike na granici sa Ukrajinom, što je izazvalo strah od moguće invazije. Moskva to demantuje i optužuje vlasti u Ukrajini za provokacije.

Nasuprot tome, Kličko poziva na hitnu međunarodnu pomoć: na "internacionalnu podršku i vojnu pomoć", kako je napisao u tekstu objavljenom u visokotiražnom Bildu.

"Mi smo jedna evropska zemlja, koja više nego ikad treba evropsku podršku", poručio je Kličko, koji je od 2014. gradonačelnik Kijeva.

Prema nedavnim objavama NATO-a, Rusija drži između 75.000 i 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, prenosi Špigl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: