Amerikanci poručili Kinezima: "Prekinite"

Američki državni sekretar Entroni Blinken pozvao je danas Kinu da prekine, kako je rekao, "agresivne akcije" u Indo-pacifičkom regionu.

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2021.

08:13

Amerikanci poručili Kinezima:
Foto: Depositphotos/ruskpp

Blinken je, tokom posete Indoneziji u okviru turneje po jugoistočnoj Aziji, rekao da je Vašington „odlučan da obezbedi slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru" i ocenio da akcije Pekinga u tom moru ugrožavaju tokove trgovine, prenosi Gardijan.

Američki državni sekretar je dodao da SAD žele da izbegnu sukob u Indo-Pacifičkom regionu, kao i da osiguraju „mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

Blinken je takodje rekao da će Vašington raditi sa saveznicima i partnerima na, kako je naveo „odbrani poretka zasnovanog na pravilima" i zaštiti prava zemalja da izaberu sopstveni put, "bez pritisaka ili zastrašivanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: