Srbija otvorila četiri poglavlja: "Važan dan za Srbiju"

Srbija je jutros otvorila četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2021.

09:17

Srbija otvorila četiri poglavlja:
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey

U pitanju su: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Premerijka Srbije Ana Brnabić, koja je prisustvovala Međuvladinoj konferenciji EU u Briselu, istakla je da je ovo "veliki korak napred".

"Ovo je vrlo značajan datum za Srbiju, važna prekretnica u procesu naših evropskih integracija", rekla je Ana Brnabić novinarima u Briselu, nakon Međuvladine konferencije Srbija i EU.

Srbija je danas otvorila klaster 4 u pregovorima o članstvu u EU, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, u okviru kojeg su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina). Brnabić je podsetila da to znači da Srbija ima 22 otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, od 35.

"Ovo je veliki i važan korak, i uspeh na kojem čestitam građanima Srbije, vladi, predsedniku, kojem zahvaljujem za podršku i razumevanje", rekla je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je važna stvar kod nove metodologije političko upravljanje procesom evropskih integracija, a da je Vlada Srbije uspela u tome, pre svega u oblasti vladavine prava.

"To je očigledno dalo veliki rezultat. Ovo nam je ogromna motivacija za dalje. Nastavljamo reforme na EU putu, u oblasti vladavine prava, javne uprave i privrede i ekonomije, kako bi ojačali našu državu i kako bi evropski put iskoristili da se bolje živi u Srbiji, da građani žive kvalitetnije", rekla je premijerka Srbije.

Brnabićeva je zahvalila svim državama članicama i Evropskoj komisiji na podršci i razumevanju.

"Pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, da saslušaju i nagrade sve što smo uradili. Zato je ovo velika motivacija da nastavimo dalje, da radimo brže i bolje, za još veće rezultate, da 2022. godine otvorimo klaster 3, koji je spreman, i da se spremimo za otvaranje makar još jednog klastera. Nama je na agendi da pripremimo sve za otvaranje klastera 5", rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da je tema životne sredine veoma važna za Srbiju, kao i da prioriteti zemlje ostaju regionalnu stabilnost, dijalog Beograda i Prištine, i ekonomski razvoj.

"Zadovoljna sam ekonomskim rezultatima, očekujuem da rast bude preko sedam, čak 7,5 odsto, što je jedna od važnih stavri za naše evrointegracije. Uz to i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", rekla je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je ta usklađenost sada 65,55 odsto.

Brnabićeva je zahvalila i Sloveniji, koja do kraja godine predsedava EU.

"Nama je ovo mnogo značilo", rekla je Ana Brnabić.

"Snažan signal"

Otvaranje pregovora o klasteru 4 predstavlja snažan politički signal posvećenosti Evropske unije pridruživanju Srbije, istakao je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je, na konferenciji za medije posle međuvladine konferencije, rekao da se sada prvi put otvaraju pregovori o jednom klasteru, koji se sastoji od četiri poglavlja. Time, dodaje, Srbija preduzima još jedan značajan korak ka pridruživanju EU.

"Otvaranje poglavlja predstavlja veoma dobru vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo Zapadni Balkan. Time je poslata snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman na zelenoj agendi", objasnio je on.

Varhelji je kazao da otvaranje klaster potvrđuje da postoji napredak u pregovorima u procesu pridruživanja i da EU podržava sve reforme koje su sprovedene u Srbiji. Takođe, podvlači, ovo je i priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi s oblastima koje se tiču otvorenog klastera.

Ukazao je da sada predstoji mnogo posla na suštinskim pregovorima, i da samo posvećenim pristupom Srbija može da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja.

"Međuvladina konferencija je omogućila i da otvorimo politički dijalog o ključnim izazovima sa kojima se Srbija dalje suočava. Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa KiM, oni ostaju ključni za pristupni proces", poručio je on.

Varhelji je kazao da je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu, sa čvrstom ambicijom da otvara dalje klastere tokom francuskog predsedavanja EU.

"Mi sa naše strane uradićemo sve da bi se ubrzali pregovori", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: