Priprema se vojna akcija? "Dali smo instrukcije"

Izraelska vojska priprema mogući napad na Iran, objavili su mediji te zemlje, pozivajući se na odbrambene i diplomatske izvore.

Izvor: Raša tudej

Nedelja, 12.12.2021.

09:27

Priprema se vojna akcija?
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Tel Aviv je već obavestio SAD o svojim planovima.

Izraelski ministar odbrane Beni Gantc obavestio je američkog ministra odbrane Lojda Ostina o pripremama za potencijalni vojni napad na Iran tokom njegove posete SAD, preneli su izraelski mediji.

"Ministar odbrane rekao je Amerikancima da je dao instrukcije vojsci da se pripremi za vojnu opciju", rekao je Izraleskom vojnom radiju neimenovani visoki bezbednosni izvor.

Isti izvor tvrdi da, Teheran, iako je "blizu proizvodnje dovoljno fisionog materijala za jednu nuklearnu bombu“, neće preći tu granicu, jer razume težinu takvog koraka. Dok Izrael optužuje Iran da pokušava da dobije nuklearno oružje, Teheran dosledno odbacivao takve navode, tvrdeći da njegov nuklearni program služi isključivo u civilne svrhe.

Drugi diplomatski izvor rekao je izraelskim medijima da Gancova objava nije naišla na primedbe američkih zvaničnika. "Nije bilo veta", rekao je izvor Jerusalem postu.

Tokom posete SAD, Gantz je izrazio nadu u produbljivanje "dijaloga i saradnje" sa Vašingtonom kada je Iran u pitanju, kao i za jačanje "zajedničke vojne spremnosti da se suoči sa Iranom i da zaustavi njegovu regionalnu agresiju i nuklearne aspiracije“.

Iako je Ostin izgledao manje ratoboran, rekao je da je Vašington zabrinut zbog neuspeha Irana da pokaže konstruktivan diplomatski angažman, upozoravajući da je američki predsednik Džo Bajden "spreman da se okrene drugim opcijama" u suočavanju sa Teheranom.

Sekretarka za štampu Bele kuće Jen Psaki je posle samita Ganca i Lojda rekla da je Bajden "zatražio od svog tima da bude spreman u slučaju da diplomatija ne uspe, a mi moramo da se okrenemo drugim opcijama, a to zahteva pripreme".

Ona je rekla da bi "opcije" mogle uključivati "dodatne mere za dalje ograničavanje iranskih sektora koji donose prihode“, ali je izbegla eksplicitno pominjanje vojne intervencije.

Neprijateljska retorika dolazi usred nedavno nastavljenih pregovora u Beču o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Pregovori nisu daleko odmakli jer Teheran ne odustaje od zahteva da Vašington u potpunosti ukine svoje "opresivne“ sankcije.

Nuklearni sporazum se raspao kada je tadašnji predsednik Donald Tramp povukao SAD iz dogovora 2018. godine, optužujući Teheran da je na neki način prekršio "duh" sporazuma. Od tada je Vašington ponovo uveo stare i nove mere protiv Teherana, a Iran je nastavio sa radom na svom nuklearnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: