Kao na traci: Ovaj resor u Austriji promenio 10 ministara

Posle kancelara, u austrijskoj vladi najvažnija funkcija je ministar finansija, a oni su se, u proteklih 20 godina, izmenjali u rekordnom broju.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2021.

13:36

Kao na traci: Ovaj resor u Austriji promenio 10 ministara
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Od 2000. godine čak deset političara polagalo je zakletvu za funkciju ministra finansija Austrije. Karl-Hajnc Graser, koji je u vladu ušao preko Slobodarske partije (FPO), prešao je u tim Volfganga Šisela, šefa Narodne partije (OVP), i poznat je po tome da je bio najmladji ministar finansija Austrije sa svega 30 godina.

Protiv njega je vodjena istraga, koja je dobila i sudski epilog zbog pronevere sa kaznom od osam godina zatvora, koja još nije pravosnažna.

Sledeći ministar finansija, Vilhelm Molterer, "kapitulirao" je, pred zahtevima pokrajina, i bio je na toj funkciji svega godinu dana. Zatim je Jozef Prel preuzeo ministarstvo finansija, u trenutku kada je Hipo Alpe Adria banka doživela krah. Nakon tri godine, bez većih uspeha, na toj funkciji ga je zamenila Marija Fekter, za koju je rešenje Hipo Alpe Adria banke bio preveliki zalogaj. Posle manje od dve godine tu funkciju preuzima Mihael Špindeleger, ali samo devet meseci, pošto je postao kancelar.

Njega je zamenio Hans Jerg Šeling, koji je rešio problem Hipo banke, i pokušao da ukine "hladnu progresiju", što se nije svidelo koalicionim partnerima. Zbog toga je kancelar Sebastijan Kurc 2017.doveo na to mesto Hartviga Legera, koji je poljuljan aferom "Kazinos Austria"; i postavljanjem tamošnjeg menadžmenta. U privremenoj ekspertskoj vladi Eduard Miler je na šest meseci preuzeo funkciiju ministra finansija, koju je predao 2020.Gernotu Blimelu, desnoj ruci Kurca. Nakon što je Kurc, zbog istrage koja se vodi protiv njega, odlučio da se povuče iz politike i Blimel je bio primoran da pre par dana podnese ostavku.

Inače i protiv njega se vodi istraga zbog pronevere jer je sa Kurcem osumnjičen za navodno naručivanje "friziranih" istraživanja javnog mnjenja, a plaćali su ih iz kase Ministarstva finansija. Od početka ove nedelje Magnus Bruner je novi ministar finansija. Eksperti ističu da je Ministarstvo finansija ključna funkcija u vladi, sa velikim uticajem.

"Tu funkciju treba da vodi snažna ličnost, koja ima političku volju. A potrebno je da ima sveobuhvatno znanje i trebalo je da je pre te funkcije stekao mnogo iskustva", ocenjuje Franc Šelhorn iz "Agenda Austria za bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Šef Fiskalnog saveta Kristof Badelt kaže da su u privatnoj privredi kriterijumi izbora kadrova mnogo rigorozniji. Za veće strukturne reforme potrebno je da ministar finansija ima duže vremena, ocenjuju oni, a veliki broj ministara ukazuje da nisu mogli da se posvete realizaciji velikim reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: