Američka ambasada: "Kaznite ih za negiranje genocida"

Američka ambasada u BiH pozvala je danas parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtev Visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.12.2021.

22:00

Američka ambasada:
Shutterstock/TAM99PH

Takođe, pozvali su i da se usvoji zakon kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida, govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca, da bi mogao da se ukine prethodno nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

"Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da poslušaju poziv Visokog predstavnika Kristijana Šmita za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Evropskoj uniji i pomirenja", saopštenje je iz američke ambasade u Sarajevu.

Naglašeno je da SAD snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koje se tiču BH građana.

"Poricanje genocida i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca vređa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom poverenju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će uspostavljanje institutcionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde obezbediti da sve žrtve dobiju poštovanje koje zaslužuju.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio je pismo Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u kojem je naveo da je spreman da se zakon za zabranu negiranja genocida, koji je doneo njegov prethodnik Valentin Incko, zameni novim zakonom, koji bi bio usvojen u parlamentu BiH.

"Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca", naveo je Šmit u pismu, adresiranom na Predstavnički dom i Dom naroda BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: