Srbija i Rusija potpisale sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije

Vlada Srbije i korporacija „Rosatom“ potpisale su sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.12.2021.

10:48

Srbija i Rusija potpisale sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije
Ilustracija: Depositphotos/Toskanainc

To preduzeće trebalo bi da realizuje ovaj projekat na teritoriji Republike Srbije, saopšteno je danas iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Sporazume su, uoči posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Moskvi, potpisali ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov. Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova, navodi se u saopštenju.

Ministar Popović ocenio je da je zbog potpisivanja danas istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije.

"Na osnovu dogovora naših lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija. Ovo će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, a već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra", rekao je on.

Kako je ocenio potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija. Generalni direktor Državne korporacije „Rosatom"Aleksej Lihačev izrazio je zadovoljstvo zbog konkretnih koraka kao i određivanja preliminarnih rokova realizacije projekta u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije. "Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniće pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima“, istakao je on.

U saopštenju se navodi da će budući centar dati značajan doprinos razvoju Srbije, te da će se u njemu primenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnje radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, legiranog silicijuma za industriju. Dodaje da će budući centar pružati usluge za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.

Predsednik Rosatom Oversiz Pakermanov rekao je da će u zajedničkog preduzeća biti pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja.

"To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu. Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini“, naveo je on.

Projekat uspostavljanja Centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: