Kraj ere Angele Merkel VIDEO

Nemački parlament izabrao je Olafa Šolca za novog kancelara. To i definitivno znači kraj 16-godišnje ere nemačke kancelarke Angele Merkel.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

20:48

Kraj ere Angele Merkel VIDEO
Printskrin: TV Prva

Tajnim glasanjem u parlamentu Šolc je dobio podršku 395 od 707 prisutnih poslanika. Za izbor je Šolcu trebalo 369 glasova.

"U ime Savezne Republike Nemačke imenujem gospodina Olafa Šolca za saveznog kancelara."

U trci za naslednika Angele Merkel, Šolc je, navodno, pobedio zahvaljujući tome što je napravio manje gafova od svojih protivnika. Drugi izvori tvrde da je izabran jer je veoma sličan Merkelovoj. Istina je da se bivši advokat i doživotni socijaldemokrata pridružio stranci sa 17 godina i da se već neko vreme pozicionirao da nasledi Merkelovu na funkciji kancelara Nemačke.

Kada je Merkelova zamenila Šredera 2005. godine i oformila svoju prvu veliku koaliciju, Olaf Šolc je 2007. došao na čelo ministarstva za rad i tu ostao do 2009. Dve godine kasnije on je izabran za gradonačelnika Hamburga. Iako je bio popularan gradonačelnik, 2017. je pao u nemilost nakon što je samit G20 u Hamburgu ispraćen nasilnim uličnim protestima, u kojima je povređeno više stotina policajaca. Naredne godine, postao je ministar finansija i vicekancelar u vladi.

Šolcova najveća prednost jeste postavljanje jasnih ciljeva, a slabost - to što nije veliki govornik i što često izgleda nadmeno, ocenjuju analitičari.

Njegova vlada preuzima dužnost s velikom nadom da će doprineti modernizaciji Nemačke i borbi protiv klmatskih promena, ali se odmah suočava sa najhitnijim izazovom - borbom protiv najteže faze pandemije korona virusa u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: