"Niko nije umro"

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je najnovije informacije o soju omikron u Evropi.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

57 zemalja

U Evropi su dosad zabeležena 274 slučaja zaraze omikronom, objavio je sinoć ECDC.

Slučajevi su prijavljeni u 19 zemalja: Austriji (15), Belgiji (11), Hrvatskoj (3), Češkoj (1), Danskoj (73), Finskoj (7), Francuskoj (25), Nemačkoj (15), Grčkoj (3), Islandu (12), Irskoj (1), Italiji (9), Litvaniji (2), Holandiji (24), Norveškoj (19), Portugalu (34), Rumuniji (2), Španiji (7) i Švedskoj (11).

Uz navedene slučajeve, u nekoliko zemalja ima i više verovatnih slučajeva koji se trenutno istražuju.

Za većinu zemalja postoji veza s Afrikom, ali ne za sve

Za većinu potvrđenih slučajeva postoji epidemiološka veza sa slučajevima onih koji su putovali u afričke zemlje, naveo je ECDC.

Nekoliko evropskih zemalja (Belgija, Danska, Island i Španija) detektovale su slučajeve bez epidemiološke veze s područjima gde je prenos omikrona u zajednici dokumentovan ili se pretpostavlja. To znači da bi se u tim zemljama mogao odvijati prenos bolesti unutar zajednice koji nije dokumentovan, objavio je ECDC. Svi slučajevi u Evropi su asimptomatski ili blagi, niko nije umro

ECDC navodi da su svi evropski slučajevi zaraze omikronom, za koje postoje podaci o simptomima, bili ili asimptomatski ili blagi. Ni u jednom slučaju zaraze omikronom u Evropi dosad nije zabeležena smrt.

No, ECDC upozorava da bi te podatke trebalo uzeti s oprezom, jer je broj potvrđenih slučajeva premali da bi se razumelo je li klinički spektar simptoma omikrona različit od simptoma koje izazivaju ranije detektovane varijante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu