Potvrđena optužnica protiv ministra bezbednosti BiH

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv aktuelnog ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH Selme Cikotića.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.12.2021.

20:16

Potvrđena optužnica protiv ministra bezbednosti BiH
Foto: Shutterstock/ New Africa

On se tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je bio ministar odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.

To je potvrđeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi portal sarajevskog Avaza i podseća da je Tužilaštvo ranije saopštilo da se Cikotić tereti da je, u pomenutom periodu, zloupotrebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarelog oružja, municije i vojne opreme.

"U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamenika, kao i Predsedništva BiH, vršio izmene ugovora, nakon čega je preduzeću ''Scout'' d.o.o. Zagreb, umesto zastarelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično jelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: