Ovako je pre 16 godina "pao" Gotovina: Sreća Del Ponteove, Mesić i Karamarko nazdravljali šampanjcem VIDEO

Nakon višegodišnjeg skrivanja, na današnji dan, pre 16 godina, na Kanarskim ostrvima uhapšen je general Ante Gotovina.

Izvor: Index

Sreda, 08.12.2021.

12:51

Ovako je pre 16 godina
Printskrin video: Policia Espana

Uhapšen je kada su mu španski policajci prišli u restoranu hotela s četiri zvezdice Bitákora u turističkoj zoni Plaja de Las Amerikas na ostrvu Tenerife.

Nije bio naoružan, a kod sebe je imao 12.000 evra. S njim je na večeri bio australijski Hrvat Jozo Grgić Jablan, koji mu je taj novac doneo kao finansijsku pomoć za beg. I njega su uhapsili pa pustili nakon nekoliko dana.

Hapšenje se dogodilo oko 21:10. U restoran je upalo devet španskih agenata. Prišli su stolu za kojim je general sedeo i pitali ga je li on Gotovina. Mirno je odgovorio da jeste. Vezali su mu ruke, a on je u kameru koja je snimala rekao: "I to se jednom moralo dogoditi."

Oduševljenje Karle del Ponte, šampanjac Mesića i Karamarka

Haška tužiteljka Karla del Ponte, kojoj je hvatanje Gotovine bila jedna od glavnih misija, nije skrivala oduševljenje zbog hapšenja.

"Imam vrlo dobre vesti. Ante Gotovina je tokom prošle noći uhapšen u Španiji", kazala je.

Ante Gotovina traži prostor za uzgoj tuna

Nakon vesti o hapšenju u Zagrebu su ispijali šampanjac tadašnji predsednik države Stjepan Mesić i šef tajne službe Tomislav Karamarko. Razloga za slavlje imao je i Vladimir Šeks, autor poznate krilatice "Locirati, otkriti, uhapsiti i transferirati u Hag".

Tadašnji predsednik Mesić u jednom je intervjuu rekao da ga je upravo Karamarko obavestio da su Gotovinu službe locirale u Španiji prisluškujući telefonske razgovore njegove supruge Dunje Gotovine. Karamarko je godinama kasnije, pogotovo nakon uzleta političke karijere, tvrdio da nije odigrao ključnu ulogu u hapšenju Gotovine. O detaljima Karamarko nikad nije hteo da priča a, kako je naglašavao, u tome ga je sprečavala državna tajna. Lov na Gotovinu počeo je 2001. godine, a krajem 2012. je pravosnažno oslobođen

Sve je započelo kada je haška tužiteljka Karla del Ponte u junu 2001. godine poslala zapečaćenu, odnosno tajnu optužnicu i zahtev za hapšenjem Gotovine koalicijskoj vladi Ivice Račana, koja je odbila da ga uhapsi. Poslala je i službenu pritužbu Haškom sudu, izjavljujući da zbog teških kvalifikacija ne može prihvatiti optužnicu, što je generalu dalo dovoljno vremena da do javne objave optužnice u julu 2001. godine pobegne.

Gotovina je 16. novembra 2012. godine, zajedno s generalom Mladenom Markačem, pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine. Ovako je HRT izveštavao:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: